algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Kyoto, el futur del planeta entra en joc

El protocol es posa en marxa enmig de celebracions i controvèrsies per l'absència d'Estats Units


Després d'anys de retard, el pla mundial per lluitar contra l'encalentiment global entrà en vigor ahir i fou celebrat pels seus partidaris com un salvavides per al planeta però rebutjat pels Estats Units i Austràlia, que el consideren una limitació a l'economia.

La Unió Europea i l'ONU tornaran a insistir perquè aquests països, dels més contaminants del món, se sumin al protocol.

Grups ecologistes conmemoraren l'ocasió amb protestes fora de les ambaixades i consulats americans i esculpint escultures de gel de cangurs a Austràlia que es derretien més aviat del que toca.

Polèmica
El pla no neix al marge de la polèmica. Algunes nacions desenvolupades, entre elles Rússia, diuen que el pacte és injust perquè exclou importants països en vies de desenvolupament com ara per exemple l'Índia, Xina i Brasil, les economies dels quals, tot i ser creixents, abracen més d'un terç de la humanitat.

Al Japó, l'entrada en vigor del protocol fou celebrat amb gran festa als carrers i un acte institucional al qual les úniques figures polítiques de primera línia que hi assistiren ho feren a través de videoconferència o gravacions. Entre aquests hi hagué el secretari general de l'ONU, Kofi Annan, qui afirmà que «el canvi climàtic és un problema mundial. Requereix una resposta mundial coordinada» per això, afegí, «deman a la comunitat mundial que sigui valenta, que s'adhereixi al Protocol de Kyoto, i que actuï ràpidament per fer les properes passes. No hi ha temps a perdre!».

La cerimònia de llançament del Protocol de Kyoto comptà també amb la intervenció de la kenyana Wangari Maathai, premi Nobel de la Pau 2004, qui demanà més rapidesa per combatre el canvi climàtic. En un breu discurs reiterà que els «problemes (climàtics) són urgents», i es lamentà que la presa de decisions sigui «lenta».

«Hem de desaccelerar aquest procés perquè acabarà repercutint negativament en generacions posteriors», digué.

La també viceministra de Medi Ambient de Kenya fou la principal figura de l'acte organitzat pel Japó per celebrar l'històric pacte ecològic.

Partidaris del pacte, subscrit per 141 nacions, diuen que és una petita passa per desaccelerar l'encalentiment global, imposant-se límits obligatoris en les emissions de gasos d'efecte hivernacle en 35 nacions desenvolupades, fonamentalment de combustibles fòssils de plantes de generació d'energia, fàbriques i cotxes. L'objectiu del compromís és reduir entre 2008 i 2012 un 5'2 per cent les emissions a l'atmosfera dels sis gasos que causen l'efecte hivernacle.

Experts en clima alerten que els augments de temperatura puguin afectar l'agricultura, elevar els nivells del mar i causar més fenòmens climàtics extrems, com huracans i sequeres, propagar malalties i eliminar milers d'espècies de plantes i animals per a l'any 2100.

La primera reunió dels països que han adoptat el Protocol serà a Montreal entre el 28 de novembre i el 9 de desembre pròxims.

Alguns escèptics calculen que Kyoto costarà 150.000 milions d'euros a l'any i que no tindrà un efecte que sigui possible de mesurar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris