algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
15°

Teheran dóna garanties que no aspira a posseir armament nuclear

El ministre iranià Jarrazi va voler tranquil·litzar els països europeus

El ministre iranià d'Assumptes Exteriors, Kamal Jarrazi, va assegurar ahir que el Govern de Teheran no aspira a posseir armament nuclear i que està en condicions de donar sobre això totes les garanties necessàries per «tranquil·litzar» els països europeus.

«No volem armes atòmiques; Iran compta amb tecnologia nuclear, però només per a la seva utilització pacífica», va dir Jarrazi, de visita oficial a Budapest, després de reunir-se amb el seu col·lega hongarès, Ferenc Somogyi. En al·lusió a les reiterades acusacions d'Estats Units que Teheran desenvolupa un programa secret d'armament nuclear, el cap de la diplomàcia iraniana va insistir a destacar que Iran «no té cap programa dirigit a la fabricació d'armes atòmiques».

«Estam llestos per donar totes les garanties objectives i tranquil·litzar els països europeus durant les negociacions», va afegir. A més, Jarrazi va assegurar que l'actual govern iranià mai no va voler enfrontar-se amb Estats Units i va afirmar que «el foc s'encén a Amèrica i no al nostre costat». Jarrazi va indicar que el seu país és un punt d'estabilitat a la regió i que «col·laborant amb Iran, es podran solucionar molts problemes».

El vicepresident d'EUA, Dick Cheney, va dir el mes de gener que la qüestió nuclear iraniana és la major preocupació mundial en aquests moments, mentre que el president d'Estats Units, George W. Bush, va assenyalar que, si bé espera que el conflicte es pugui decidir per la via diplomàtica, no descarta cap altra opció.

La secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, ha proposat recentment endurir el to de la negociació en curs de la Unió Europea (UE) amb Teheran per deixar clar que, si Iran no accepta les exigències europees, l'assumpte serà abordat pel Consell de Seguretat de l'ONU.

La UE exigeix a Teheran que desisteixi de les seves activitats d'enriquiment d'urani, una tècnica legal que pot ser usada tant per a finalitats pacífiques com militars, i li ha proposat en canvi una intensa cooperació tècnica i comercial. El delicat assumpte del programa nuclear iranià centrarà la pròxima reunió de la Junta de Governadors de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), a finals de mes a Viena.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris