nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Rumsfeld visita l'Iraq, on la violència contra els xiïtes va causar vint morts

El mandatari nord-americà va assegurar als soldats que tornaran a casa «amb honors»

93056

Donald Rumsfeld amb les tropes dels Estats Units.


El secretari nord-americà de Defensa, Donald Rumsfeld, va viatjar ahir per sorpresa a l'Iraq, on els atacs contra els xiïtes van causar més de vint morts, precisament l'endemà d'una sagnant batalla campal entre policia i rebels al sud de Bagdad. Rumsfeld, el responsable d'Estats Units més important que viatja a l'Iraq des de les eleccions del 30 de gener, va visitar Mossul i Bagdad. Va assegurar als soldats que tornaran a casa «amb honors» quan les forces iraquianes siguin capaces de desfer-se dels rebels.

«Als iraquians correspon la tasca, amb el temps, de derrotar els insurgents. És el seu país, és la seva responsabilitat. Una vegada que (les forces de seguretat) tinguin confiança i capacitat, les nostres forces, les forces de la coalició, podran tornar a casa amb honors», els va dir a Mossul. A Bagdad, Rumsfeld es va reunir amb els generals d'Estats Units John Abizaid i George Casey, així com amb el primer ministre iraquià sortint Iyad Alaui. «El que volem és treballar enguany per començar a traspassar a les forces de seguretat iraquianes l'esforç de lluitar contra la guerrilla», va afegir.

La seva visita té lloc un dia després del sangonós atac contra la policia iraquiana a Salman Pak, al sud de Bagdad, en què van morir deu policies i altres 75 van resultar ferits. Segons les autoritats, vint rebels van morir i 21 van ser detinguts en aquest conegut cau de fonamentalistes sunnites i partidaris del deposat règim. Quan la comunitat xiïta, majoritària a Iraq, es disposava a observar el dol de l'Achura, hi va haver dos atacs contra els xiïtes a Bagdad i al nord-est de la capital iraquiana.

Catorze persones van morir i 22 van ser ferides en un atemptat suïcida comès amb un cotxe bomba contra una mesquita xiïta de Baladruz, a 60 km al nord-est de Bagdad, en l'oració del primer divendres del mes de Moharram, primer mes del calendari lunar musulmà, segons la policia. A Bagdad, un atac comès contra forns de pa regentats per xiïtes va causar set morts.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris