algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Israel comença a aplicar mesures per alleujar la situació dels palestins

Es donaran permisos de treball i els comerciants de Gaza podran entrar al país

95698

Malgrat les noves mesures encara és visible la presència israeliana a diversos punts de Gaza.

Israel ha començat a posar en pràctica mesures per alleugerir la situació de la població civil palestina, mentre continua pendent de negociació amb l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) l'excarceració dels presos en centres israelians i la qüestió dels fugitius. Un dia després de la cimera a Sharm el Sheikh, el Govern israelià anuncià l'aplicació d'una sèrie de mesures destinades a facilitar les vides dels palestins, fet que ha estat acollit amb beneplàcit per l'ANP.

El ministre israelià de Defensa, Shaul Mofaz, anuncià ahir la reobertura del pas fronterer i del parc industrial d'Erez, situat al nord de la franja de Gaza i que separa la zona del territori israelià. El ministre assegurà que de forma inicial es concediran permisos de treball en els pròxims dies a 1.000 treballadors palestins i a centenars de comerciants de Gaza perquè puguin entrar a Israel.

D'aquesta manera, els obrers podran restablir els seus escassos ingressos econòmics, en una de les zones més castigades per la violència en els últims quatre anys. Israel mantenia pràcticament blindada la terminal fronterera d'Erez a l'accés de treballadors palestins des de setembre de 2004, i després d'una sèrie d'atacs de militants palestins, mesura que agreujà la desocupació en una de la zones més poblades del planeta.

Altres centenars tornaran a la zona industrial d'Erez i quatre-cents palestins que treballaven en agències humanitàries internacionals podran de nou viatjar entre Cisjordània i Gaza sense restriccions. Prop de 25.000 palestins treballaven a Israel abans de l'esclat de l'Intifada d'Al-Aksa, el setembre de 2000.

Mofaz també ha autoritzat als palestins residents en la franja de Gaza a què visitin als seus familiars detinguts en presons israelianes. L'Exèrcit israelià reobrirà el lloc de control de Abú Holi-Al Matahin, o encreuament de Gush Katif durant 24 hores, on el mes passat es registrà un atemptat suïcida obra d'Hamás, que causà la mort a un agent dels serveis secrets israelians.

Mentrestant alts comandaments de la seguretat palestina i israeliana tenen previst reunir-se per estudiar la implementació d'altres mesures a les quasl el primer ministre israelià es comprometé amb el president palestí.

Es tracta de la retirada gradual de l'Exèrcit israelià de ciutats i llogarrets de Cisjordània, així com l'excarceració de presos palestins. El president palestí, que ahir acordà amb Sharón el fi de les hostilitats mútues, confirmà ahir a la seva tornada a Ramala que les forces israelianes es retiraran de cinc àrees de Cisjordània, cosa que inclou a ciutats, les seves rodalies i les barreres de control militars de la zona.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris