algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

La desocupació assoleix a Alemanya la xifra rècord des de la postguerra

El Govern n'acusa el dur hivern i els canvis en les estadístiques


La xifra d'aturats a Alemanya, l'economia més forta de la zona euro, va superar per gener els cinc milions de persones, una xifra sense precedents des de la Segona Guerra Mundial, segons dades oficials publicades ahir a Nuremberg (el sud).

El fort increment del nombre de desocupats (573.000 respecte del desembre), que se situa ara en 5,037 milions de persones i en un índex del 12,1%, es deu a un hivern tan dur com aquest, però també a canvis estadístics introduïts amb la reforma governamental del mercat laboral.

El rècord anterior es va registrar el 1998 sota el Govern del llavors canceller Helmut Kohl, quan estaven sense feina 4,823 milions de persones a Alemanya. Aquell mateix any Kohl va perdre les eleccions federals, després de 16 anys en el càrrec.

La major part de l'increment del gener es degué a factors temporals, com ara les males condicions meteorològiques motivades per aquest hivern dur. Això va obligar les empreses, especialment del sector de la construcció, a enviar treballadors a l'atur, va dir el cap de l'Agència Federal de Treball, Frank Weise. «Aquest inusitat increment no reflecteix un deteriorament del mercat laboral, sinó que té el seu origen en efectes estadístics», arran de les reformes introduïdes pel Govern del canceller Gerhard Schroeder en el mercat laboral.

Aquesta reforma ha fet passar entre 200.000 i 300.000 persones d'un règim d'ajuda social a les llistes de l'Agència per a l'Ocupació, per intentar reintegrar-les en el mercat laboral, a fi d'impulsar-les a cercar una feina. Weise va afirmar que aquestes noves estadístiques ofereixen «un panorama més realista» de l'amplitud de la desocupació en la major economia de la zona euro.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris