nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

El rei del Nepal pren el poder i decreta l'estat d'emergència arreu del país

Gyanendra va destituir el Govern per no haver posat fi a la insurrecció maoïsta

89596

A l'esquerra, una imatge de vídeo amb el rei decretant l'estat d'emergència.


El rei Gyanendra de Nepal va assumir tots els poders i va decretar l'estat d'emergència després d'haver destituït ahir el Govern per no haver sabut posar fi a una sagnant insurrecció maoïsta i organitzar eleccions. El primer ministre cessat, Sher Bahadur Deuba, i altres responsables van ser assignats a residència mentre que alguns dirigents polítics denunciaven un abús d'autoritat del monarca. Índia també va expressar la seva preocupació per la democràcia al país veí.

Soldats i policies armats patrullaven els carrers i vigilaven els principals edificis de la capital, Katmandú, on es van suspendre les comunicacions i connexions aèries. Tanmateix, no s'assenyalaven incidents.

«En el marc dels drets concedits a la Corona per la Constitució actual, he destituït el Govern en interès del poble, del país i de la defensa de la sobirania«, va dir el rei Gyanendra en un discurs a la nació. El sobirà va anunciar que assumiria ell mateix el poder. «He decidit formar un govern sota la meva pròpia presidència», va dir abans de donar-se un termini de tres anys per «restablir l'ordre i la democràcia».

Els mitjans de comunicació oficials van afegir que s'«ha decretat l'estat d'emergència a tot el país» per una durada indeterminada, fet el que suspèn les llibertats fonamentals. Alguns articles de la Constitució de 1991 que va instaurar una monarquia constitucional van ser suspesos, encara que no es va precisar quins.

Responsables polítics van acusar immediatament el sobirà d'haver donat un cop d'Estat. El destituït Sher Bahadur Deuba va denunciar que l'acció del monarca era «una violació flagrant de la Constitució».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris