algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

Una jutgessa declara il·legals els tribunals militars a Guantánamo

Dictamina que els presoners tenen drets d'acord a la Constitució

Les juntes militars establertes pel Govern d'EUA per determinar si els detinguts a Guantánamo són o no combatents enemics són inconstitucionals, sentencià ahir una jutgessa federal. La magistrada Joyce Hens Green, d'una cort del Districte de Columbia, realitzà un dur cop a la política de detencions de la Casa Blanca en dictaminar que els presumptes membres d'Al Qaeda i Talibans detinguts a la base de Guantánamo (Cuba) tenen drets d'acord a la Constitució d'EUA.

En la seva decisió, Green afirmà que «els procediments posats en marxa pel Govern per confirmar que els demandants són «combatents enemics» subjectes a detenció indefinida violen els drets dels demandants al degut procés». També ordenà Estats Units aplicar la Convenció de Ginebra als excombatents del règim Taliban a Afganistan, encara que no als membres d'Al Qaeda.

En la seva opinió, el Govern ha d'establir els tribunals contemplats en aquest tractat internacional per determinar cas per cas qui ha de ser definit com «presoner de guerra» i protegit pel dret internacional. La Casa Blanca ha qualificat tots els detinguts a Guantánamo, com «combatents enemics» -un terme que s'ha inventat i que Green va criticar per la seva vaguetat- i s'ha negat a aplicar-los la Convenció de Ginebra.

La guerra contra el terrorisme «no pot invalidar l'existència dels drets fonamentals, pels quals la gent d'aquest país ha lluitat i mort durant més de 200 anys», assenyalà la jutgessa en la seva decisió. Aquestes paraules són mel per a les oïdes de les associacions de drets humans, que han criticat durament l'empresonament sense càrrecs d'uns 550 de sospitosos a Guantánamo, alguns per tres anys.

«És una decisió extraordinària, que afirma que aquesta paròdia d'audiències que ha realitzat el Govern és un frau», assenyalà Michael Ratner, president del Centre de Drets Constitucionals, qui va presentar el recurs davant de Green en nom d'alguns dels detinguts a Guantámamo. Això no obstant, és improbable que el dictamen de la magistrada tingui una influència immediata en la situació dels presoners, ja que s'espera que el Govern dels Estats Units l'apel·li.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris