cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
22°

El Parlament turc aprova el nou Codi Penal que no castiga l'adulteri

El país obre així les portes per formar part de la Unió Europea

El Parlament de Turquia aprovà ahir en una sessió extraordinària el nou Codi Penal, en el qual no es castiga amb la presó l'adulteri. La nova legislació, que fou debatuda durant dues setmanes, fou acceptada amb la votació del governant Partit de la Justícia i el Desenvolupament (PJD) i els partits de l'oposició. La ratificació del nou codi, que en suprimeix un que estava vigent des de fa 78 anys i que regirà a partir d'abril pròxim, és considerat en mitjans judicials com de caràcter modern.

Brussel·les havia advertit que la inclusió de l'adulteri com a delicte podria obstaculitzar l'entrada de Turquia a la Unió Europea. Però amb l'aprovació del nou Codi Penal, Turquia fa un pas de gegant per convertir-se en el primer país de majoria musulmana que forma part de la Unió Europea, un objectiu que comparteixen la immensa majoria dels partits polítics turcs, a excepció dels sectors més radicals.

En aquest sentit, l'aprovació de la nova legislació es produeix després que el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, mantingués a Brussel·les i a començaments de setmana sengles trobades amb el comissari de l'ampliació de la Unió Europea, Gunther Verheugen, i el llavors president de la Comissió Europea, Romà Prodi.

Després d'entrevistar-se amb Erdogan, tant Verheusen com Prodi assenyalaren que si el nou Codi Penal aprovat per la Cambra turca no incloïa l'adulteri com a delicte castigat amb la presó, no hi hauria obstacles per reiniciar les converses de la incorporació turca a la Unió Europea.

La controvèrsia sorgí després que en els debats previs a la nova proposta de Codi Penal el partit del primer ministre recomanàs unilateralment que l'adulteri fos inclòs com un delicte, fet que causà àmplies protestes en organitzacions civils.

Segons els observadors, la posició del PJD podria deure's a la pressió dels sectors mes extremistes del partit, que haurien pugnat per incloure l'adulteri com a delicte al nou Codi Penal, en contra de l'opinió de les faccions més moderades, liderades pel mateix Erdogan.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris