cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
22°

EUA llançarà una ofensiva en tots els fronts per salvar les eleccions a l'Iraq

Powell anuncia «esforços polítics, militars i diplomàtics» per aixafar la insurgència

El secretari d'Estat d'EUA, Colin Powell, afirmà ahir que el seu Govern mantindrà en els pròxims mesos una ofensiva militar, política i diplomàtica per aixafar la insurgencia i salvar les eleccions de gener pròxim a l'Iraq. El Govern del president George W. Bush, acorralat per l'oposició demòcrata pel caos de la postguerra a l'Iraq, s'ha embarcat en una campanya per convèncer l'opinió pública que els esforços de reconstrucció i estabilització van per bon camí. En el marc d'aquesta campanya de persuasió i quan resten menys de sis setmanes per als comicis presidencials a EUA, Powell i el general John Abizaid, cap del Comandament Central a Iraq, acudiren ahir als programes de la televisió dels Estats Units per calmar els temors sobre la situació iraquiana.

Control del país
Estats Units realitzarà «esforços polítics, militars i diplomàtics en els pròxims mesos per reprendre el control a tot el territori iraquià perquè la nostra meta és que se celebrin les eleccions», assegurà Powell durant un programa de la cadena CNN.

Encara que reconegué la volatilitat en diverses ciutats iraquianes, Powell assenyalà que hi «ha una ofensiva militar en aquests moments», especialment a les àrees de Faluya, Ramadi i Samarra, per recuperar el control d'aquestes zones, ara pràcticament inaccessibles per a les tropes dels Estats Units.

«Està per veure si tindrem èxit però ara mateix la nostra meta és que hi hagi eleccions per a final de gener de 2005. El primer ministre (iraquià Iyad) Alaui s'ha compromès amb això i nosaltres ho recolzam», subratllà Powell.

Així mateix, el secretari d'Estat nord-americà explicà que Estats Units dóna suport a la idea de celebrar una cimera regional, possiblement per a finals d'octubre o novembre pròxim, per impulsar el procés electoral a l'Iraq.

Aquesta cimera, que podria tenir lloc al Caire, reuniria representants dels vuit països més industrialitzats del món (G-8) i de les nacions de la zona en conflicte, entre elles Iran i Síria.

L'objectiu seria demanar més suport de la comunitat internacional per a Iraq, en un esforç semblant a la cimera de donants celebrada a Madrid l'octubre de 2003.

El cap de la diplomàcia dels Estats Units reiterà el missatge únic que ha mantingut el Govern de Bush durant aquesta setmana: «Estats Units no permetrà que la insurgencia aconsegueixi minar el procés electoral a Iraq».

Powell afegí que el general Abizaid, a càrrec de les tropes dels Estats Units a Iraq, està elaborant un pla que, amb el suport de les forces de seguretat iraquianes entrenades per EUA, busca recuperar el control de tot el país.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris