algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Pinochet afirma que és innocent dels crims de l'operació Còndor

L'exdictador fou interrogat pel jutge Guzmán qui instrueix el cas

L'exdictador Augusto Pinochet es declarà ahir davant de jutge Juan Guzmán innocent dels crims de l'Operació Còndor i que en la seva qualitat de president de Xile entre 1973 i 1990 no podia estar preocupat per «coses petites». Així ho revela part del contingut de la declaració indagatòria que llegí el general de manera lenta i interrompuda davant del jutge Guzmán.

A la seva mansió de La Dehesa, Pinochet respongué durant prop d'una hora a preguntes directes i simples de Guzmán sobre la seva vinculació amb la desaparició de 19 esquerrans xilens en el marc de l'Operació Còndor. El general argumentà que quan van ocórrer aquests fets ell era cap d'Estat i no tenia temps de preocupar-se d'assumptes menors, ni tampoc tenia coneixement sobre el paper de la Direcció Nacional d'Intel·ligència (DINA), la policia secreta de la dictadura.

Una de les preguntes que formulà el magistrat al militar retirat de 88 anys, fou si tenia coneixement sobre la reunió que realitzaren a Santiago, entre el 25 de novembre i l'1 de desembre de 1975, els directors dels organismes repressius de les dictadures del Con Sud. Inicialment no transcendí la seva resposta. Aquesta reunió és considera clau per a l'inici que després es coneixeria com a Operació Còndor.

Augusto Pinochet figura com l'ideòleg d'aquest operatiu repressiu en documents desclassificats en els últims anys a Paraguai, a Xile i fins i tot als Estats Units.

L'interrogatori de Pinochet, a qui segons el seu advocat Gustavo Collao hagué d'atendre un metge donada la fatiga que li produí, és l'últim tràmit que realitza el magistrat abans de decidir si processa l'exdictador o ordena que se li practiquin exàmens mèdics. El jutge Guzmán disposa de cinc dies per prendre la seva decisió.

Pinochet declarà davant de Guzmán després que la Cort Suprema el desposseís el passat 26 d'agost del seu fur com a exgovernant i obrís el camí per ser jutjat per la seva presumpta responsabilitat a l'Operació Còndor, un sistema de repressió coordinat entre les dictadures que imperaren al Con Sud americà.

El màxim tribunal rebutjà els arguments de la defensa del militar sobre el fet que la seva salut física i mental no li permetia afrontar un judici amb les garanties d'un procés.

Així el general retirat, a qui el màxim tribunal considerà que no podia ser processat el 2002 per «demència vascular irreversible», quedà enfrontat una altra vegada al jutge Guzmán, a càrrec de la causa pels crims de l'Operació Còndor des de 1998.

El magistrat processà Pinochet fa tres anys, quan el mantingué detingut a casa seva durant 42 dies sota arrest domiciliari com a presumpte encobridor dels afusellaments de 75 presos polítics el 1973 per una comitiva militar coneguda com Caravana de la mort.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris