nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
18°

Alaui i Blair acorden celebrar els comicis a l'Iraq tot i la violència

Creuen que les eleccions s'han de fer el gener com estava previst

Els primers ministres britànic i iraquià, Tony Blair i Iyad Alaui, advocaren ahir per mantenir la data de les eleccions legislatives previstes per al pròxim gener malgrat l'increment de la violència i els segrests a Iraq. El primer ministre iraquià, Iyad Alaui, assegurà, després de reunir-se amb Blair, que les eleccions legislatives a Iraq se celebraran el gener segons el previst, malgrat la situació d'inseguretat al país. «Ens cenyirem al calendari de les eleccions», digué el cap del Govern interí iraquià, qui es mostrà segur que la democràcia vencerà a Iraq.

El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, advertí fa dies que la violència (a Iraq) «podria menyscabar la confiança en el procés de transició i dificultar la creació de les condicions necessàries per a la celebració d'eleccions el gener de 2005».

En una roda de premsa després de la seva reunió amb Alaui a Londres, Blair subratllà la necessitat d'unir-se contra els insurgents iraquians, oposats «no només al nou Iraq, sinó als valors que països com el Regne Unit defensen».

Desacords
«No és moment perquè la comunitat internacional es divideixi o tingui desacords, sinó perquè estigui unida», digué Blair, qui afegí que Iraq és «el gresol en el qual es determinarà el futur del terrorisme global». «Si aquest venç, el terrorisme creixerà. Si vencem nosaltres, els iraquians venceran i el terrorisme global rebrà una gran derrota», assegurà.

Opinà que en aquest «segon conflicte a Iraq, després de la guerra que conduí el 2003 a l'enderrocament del president Saddam Hussein, la gent decent només pot estar en un bàndol, el del Govern d'Alaui».

Al marge dels desacords sobre la invasió de 2003, insistí, ara s'ha de fer costat al Govern d'Alaui, que «és el bàndol de la democràcia».

Alaui es mostrà convençut que el seu país estarà preparat per celebrar els comicis a començaments de 2005 i apuntà que el seu Govern està vencent «les forces del mal».

Aquesta setmana, més de quaranta civils han mort a Faluja en un atac de les tropes d'EUA, 47 persones perderen la vida en un atemptat a Bagdad i 23 més moriren a Kirkuk. D'altra banda, hi ha almenys deu estrangers segrestats.

Alaui demanà a les Nacions Unides que ajudin per fer que les eleccions siguin un èxit.

Els dos primers ministres declinaren fer comentaris sobre els estrangers que estan segrestats a Iraq, entre ells el contractista britànic Ken Bigley, que fou capturat dijous passat al costat de dos nord-americans per membres del grup Monoteisme i Guerra Santa, del presumpte terrorista jordà Abu Musab al Zarqaui, considerat el cap d'Al Qaeda a Iraq. Els extremistes han amenaçat d'executar-los si les autoritats no alliberen en 48 hores les dones recloses a les presons d'Abu Ghraib, a Bagdad, i Umm Qasr, al sud d'Iraq. Encara que Blair i Alaui no respongueren a aquesta exigència, poc abans el ministre d'Exteriors iraquià, Hoshyar Zebari, havia dit a la BBC que negociar amb els terroristes seria «un mal precedent».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris