lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

El líder txetxè Shamil Bassaiev reivindica el segrest de Beslan

Culpa Moscou i desmenteix tot vincle amb el terrorisme internacional

El cap de guerra txetxè i líder del moviment radical Shamil Bassaiev, considerat el terrorista número u pel Kremlin, s'adjudicà ahir la presa d'ostatges de l'escola de Beslan (Ossètia del Nord), en la qual moriren 339 persones, acusant les forces russes d'haver llançat l'assalt i desmentint tot vincle amb el terrorisme internacional.

«La brigada dels màrtirs (...) portà a terme una sèrie d'operacions militars reeixides» a Rússia en les últimes setmanes, incloent-hi «l'operació de Beslan executada pel Segon Batalló, col·locat sota el comandament del coronel Orstjoiev», sosté una carta publicada pel lloc internet Kavkazcenter, vinculat als independentistes i firmada «Abdalah Shamil», el nom de guerra adoptat per Bassaiev.

Aquest cabdill, de 39 anys, ja ha reivindicat nombrosos atacs i atemptats a Rússia, entre els quals la presa d'ostatges del teatre Dubrovka l'octubre de 2003, que finalitzà amb 130 morts. Bassaiev afirma que «la tragèdia» de Beslan és la conseqüència d'un assalt preparat i llançat per les forces especials russes, i no el resultat d'una sèrie de fets desencadenats per l'explosió accidental d'una bomba col·locada pel comando a l'escola, com indica la versió oficial.

«Els vampirs del Kremlin van eliminar i van ferir 1.000 infants i adults en donar l'ordre de llançar l'assalt», acusa Bassaiev, mentre demana que l'ONU i la Unió Europea realitzin una investigació pública, per a la qual ofereix la seva cooperació.

Bassaiev rebutja enèrgicament la versió del Kremlin d'una operació organitzada pel «terrorisme internacional», però precisa que el comando estava integrat per 14 txetxens (dues dones), 9 inguixos, tres russos, dos àrabs (sense precisió), dos ossetians, un tàrtar, un kabard i un guran (membre del poble siberià). El seu objectiu, afegeix, era la cessació de la guerra duta a terme pels russos a Txetxènia.

Els independentistes txetxens «tenen les forces necessàries per combatre sols contra Rússia», apunta Basayev. Ells «combaten exclusivament contra Moscou per la llibertat i la independència» de Txetxènia, i «per ara únicament al territori txetxè i rus». El Kremlin insisteix des de fa diversos anys que Rússia està amenaçada pel terrorisme internacional de la mateixa manera que EUA i la comunitat mundial, i que la política russa a Txetxènia no està directament vinculada als atemptats que l'afecten.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris