cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
24°

Civils armats d'Ossètia varen iniciar l'atac final a l'escola

Rússia plora els seus morts als funerals mentre plouen les crítiques al president Putin

87908

Milers de veïns de Beslan assistiren als funerals pels centenars de víctimes que han mort a la massacre del col·legi.

El mitjancer durant la crisi dels ostatges a Beslan (Ossètia del Nord), l'expresident inguix Ruslan Auchev, afirmà ahir que l'assalt que conduí al tiroteig fou desencadenat per un grup de civils armats quan encara negociaven.

D'altra banda, ahir se celebraren els funerals per les víctimes mortals. Pares i mares caminaven tristos cap al cementiri de Beslan per enterrar els seus fills, mentre sorgien crítiques per la forma en què el Kremlin havia manejat la crisi.

En una entrevista publicada ahir pel diari Novaia Gazeta, Auchev afegí que «es perdé un dia i mig abans que la cèl·lula de crisi decidís que s'havia de negociar amb el comando protxetxè».

«Quan se sentí una explosió i els infants començaren a fugir, demanàrem al comando que deixàs de disparar. Respongueren: 'Hem deixat de disparar, són vostès els que disparen'», afirmà Auchev. «Ordenàrem que s'aturassin els trets, però hi hagué una tercera força, les 'milícies populars', que decidiren alliberar pel seu compte els ostatges», afegí el general Auchev. Auchev es referia als grups armats informals de civils que subsisteixen en aquesta república des de la seva guerra de 1992 contra Ingúixia.

«És l'assalt!»
Segons Auchev, fou llavors quan els segrestadors activaren la resta d'explosius, perquè consideraren que l'assalt havia començat. «Van cridar al telèfon: 'És l'assalt!'. Nosaltres responguérem: 'No, Alfa (les tropes d'elit) no s'ha mogut'. Llavors digueren: 'Ens estan disparant, és l'assalt. Ho farem esclatar tot'», prosseguí.

«També donaren el seu telèfon perquè els telefonàs un ministre rus», assenyalà Auchev. «Tot fracasà a causa dels trets d'aquests estúpids civils», conclogué. Auchev fou l'única persona que entrà al col·legi. Fins a l'assalt (que va causar almenys 335 morts, segons xifres oficials) havia obtingut l'alliberament de 26 dones i infants.

A Beslan, les autoritats adequaren un terreny de la mida d'un camp de futbol al costat del cementiri per trobar espai per sepultar els morts, mentre que l'exèrcit reforçà la seguretat a les fronteres d'Ossètia del Nord per temor que la fúria per la matança alimenti les tensions a la regió del Caucas, al sud de Rússia. Tanmateix, la ira s'ha dirigit contra el president rus Vladimir Putin i els seus serveis de seguretat.

«La versió oficial que el terrorisme internacional és darrere de la tragèdia de Beslan és un truc dissenyat per desviar la responsabilitat del Kremlin», explicà el polític liberal Boris Nemtsov.

Putin, un exespia de la KGB, arribà al poder fa quatre anys prometent acabar amb el separatisme. En les últimes setmanes, dos avions esclataren a l'aire i un atacant suïcida matà nou vianants en fer explotar una bomba al costat d'una estació de metro de Moscou.

«Estam del tot indefensos a l'aire, a la nostra pròpia capital i fora», digué Vladimir Ryzhkov, membre independent de la Cambra Baixa. «Guanyà el contracte (de president) per restaurar l'ordre al país, per assegurar la seguretat del poble. Avui el contracte ha estat violat», afegí.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris