cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
22°

Almenys 70 morts en un operatiu per caçar el 'número dos' de Saddam

El Ministeri d'Interior d'Iraq assegura que fou arrestat, però el Pentàgon no ho confirma

71926

Fotografia d'arxiu d'Al Douri, (en primer terme), per la captura del qual EUA oferí una recompensa de 10 milions de dòlars.

L'oficina del primer ministre iraquià, Iyad Alaui, anuncià ahir vespre que una persona que podria ser Ezzat Ibrahim Al Douri, considerat la mà dreta de l'exdictador, i que havia estat detinguda ahir al nord de Bagdad, estava sent sotmesa a pràctiques d'ADN per confirmar aquesta hipòtesi.

Aquest fet tingué lloc després que el Ministeri de Defensa iraquià assegurà ahir que Al Douri, el principal lloctinent de Saddam Hussein, fou capturat a la ciutat de Tikrit, durant una operació en la qual perderen la vida almenys 70 persones i unes 80 més foren detingudes.

«Diversos membres de la Guàrdia Nacional iraquiana col·laboraren amb les forces nord-americanes en la detenció d'Al Douri a Tikrit durant el transcurs d'una operació en aquesta ciutat i en la veïna d'Al-Dur», explicà un dels assessors del Ministeri d'Interior.

Tanmateix, fonts dels Pentàgon i de la Guàrdia Nacional iraquiana asseguraren no tenir constància de la detenció d'Al Douri. Malgrat la confusió entorn de la detenció del lloctinent de Hussein, Saleh Sarhan, portaveu del Ministeri de Defensa, assegurà que Al Douri fou arrestat en una clínica de Tikrit en la qual estava rebent tractament i que es trobava a les mans dels nord-americans.

El coronel Abdalà Juburi, cap de la Guardia Nacional a Tikrit, també confirmà la detenció. «Hem rebut informacions segons les quals Al Douri anava a sotmetre's a un tractament a una clínica, així que envoltàrem la zona i el capturàrem quan sortia de l'edifici», declarà Juburi.

El cap de la Guàrdia Nacional a Tikrit explicà que «en el moment en què li posàvem la mà al damunt, centenars dels seus seguidors intentaren defensar-lo i es produïren combats. Els militars d'EUA sobre el terreny i els helicòpters ens donaren un cop de mà». «Actualment està sota la nostra custòdia i la de la Força Multinacional», afegí.

La notícia de la detenció d'Al Douri s'estengué com un reguer de pólvora ahir per Bagdad, on en alguns barris de majoria xiïta els veïns dispararen els seus Kalashnikov a l'aire en senyal d'alegria.

Sunnita conservador, de 62 anys, Al Douri participà en el cop d'Estat que el 1968 portà al poder Saddam Hussein. Washington, que oferí una recompensa de 10 milions de dòlars per la seva captura, l'acusa al costat del terrorista jordà Abu Musab al-Zarqaui, presumiblement vinculat a la xarxa terrorista Al Qaeda, d'organitzar i sufragar la majoria dels atemptats perpetrats a Iraq en els últims 16 mesos.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris