nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

Alliberats 26 dones i nins a Ossètia

Putin descarta l'ús de la força i diu que la prioritat és assegurar la vida dels retinguts

92870

Moment de l'alliberament.

Al final d'una llarga jornada de negociacions, el comando que reté centenars de persones en una escola del Caucas rus des de dimecres matí acceptà alliberar 26 dones i nins però més de 300 ostatges seguien sota l'amenaça de les seves armes a darrera hora d'ahir. El president rus Vladimir Putin assegurà que el seu objectiu era salvar els ostatges, fent la impressió de descartar la possibilitat de llançar un assalt, almenys en breu.

Un responsable de la cèl·lula de crisi anuncià que un grup de 26 dones i nins havia estat alliberat. «Han deixat sortir del col·legi només les mares amb nins menors de dos anys», va dir una de les dones alliberades. «És un primer èxit obtingut gràcies a la mediació de (l'expresident de la república caucàsica d'Ingúixia) Ruslan Auchev», explicà Lev Dzugayev.

Auchev, que sembla ser l'home clau en les negociacions, és un dels pocs críticos cap a la política de Putin a Txetxènia i és molt respectat al Caucas. Dimití com a president el desembre de 2001 pressionat pel Kremlin. El comando, format per almenys 17 homes i dones armats, que irrompé dimecres al matí en una escola de Beslan, a la república caucàsica d'Ossètia del Nord, reclama que les tropes russes es retirin de la república separatista veïna de Txetxènia.

El cap del servei federal de seguretat (FSB) per a Ossètia del Nord, Valeri Andreyev, descartà l'ús de la força per posar fi al segrest. «No hi ha més alternativa que el diàleg», declarà aquest responsable, segons el qual les forces de l'ordre no llançaran un assalt. «Temem que el procés de negociació sigui llarg i tens», assegurà.

Putin, que anul·là una visita a Turquia, afirmà que «totes les accions» de les forces de l'ordre «es dedicaran i subordinaran exclusivament a un objectiu, salvar la vida» dels ostatges. Poc després, els periodistes escoltaren dues explosions a prop de l'escola però pel que sembla només es tractava de granades.

Per a Putin, la situació recorda la del teatre moscovita de Dubrovka, on un comando txetxè va perpetrar l'octubre de 2002 un altre segrest massiu que va acabar dramàticament quan les forces especials van assaltar el lloc matant 129 ostatges. El segrest va causar dimecres 12 morts, entre ells un assaltant, va informar dijous el ministre de l'Interior d'Ossètia del Nord, Kazbek Dzantiev.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris