muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Marroc, decidit a dialogar amb Algèria per solucionar el problema del Sàhara

El rei Mohamed VI advoca per una «separació clara» entre la religió i la política

El rei del Marroc, Mohamed VI, proclamà ahir que el contenciós del Sàhara Occidental és la «primera de les prioritats» del Regne, i que normalitzarà les relacions amb Algèria, en un discurs pronunciat amb motiu de la Festa del Tron, que commemora el cinquè aniversari de la seva arribada al tron alauita.

«La primera de les prioritats per al Marroc serà arribar a una solució política definitiva i mútuament acceptable en el conflicte artificial creat al voltant del nostre Sàhara», assegurà el monarca, que es declarà disposat a treballar amb l'ONU, els països veïns i altres socis per arribar a un escenari en el qual les «províncies del sud» tenguin àmplies prerrogatives per gestionar de manera democràtica els seus assumptes regionals en el marc del respecte de la sobirania del Regne, de la seva unitat nacional i de la seva integritat territorial».

A més, Mohamed VI va retre homenatge a les Forces de Seguretat desplegades al Sàhara Occidental i que «vetlen» per la «integritat territorial del país».

En el seu discurs, el rei va fer una «projecció» de la seva «visió del futur». El sobirà esbossà com a prioritats, al costat del Sàhara, l'acceleració de la transició democràtica, la implantació de valors d'una ciutadania compromesa, l'adopció d'un nou contracte social, la consolidació del desenvolupament rural i del sector agrícola, la construcció d'un sistema econòmic modern i la consolidació del país com a «pol regional» i «actor internacional actiu».

En el camp de les reformes democràtiques i dels valors ciutadans, el rei del Marroc advocà per una «clara separació entre allò religiós i allò polític», perquè segons assegurà la religió «ha de quedar al marge vat de tot desacord o dissensió» i va instar a «evitar tota instrumentalització de la religió amb finalitats polítiques».

En un moment en el qual el Marroc viu un ascens de les forces polítiques islamistes moderades, Mohamed VI anuncià una «reforma del camp religiós» per conservar la «unicitat del ritu malaquita» marroquí i el seu caràcter «generós i tolerant», a més de subratllar que les qüestions religioses s'han de debatre «al Consell dels Ulemes i altres instàncies habilitades».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris