algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Almenys catorze persones moren en un atac aeri nord-americà sobre Faluja

El primer ministre iraquià, Iyad Alaui, donà permís a les tropes d'EUA per a l'operació

Estats Units atacà ahir un presumpte refugi de l'extremista islàmic Abu Musab al-Zarqawi a la localitat de Faluja, a l'oest de Bagdad. L'operació, que tingué el suport de les noves autoritats iraquianes, causà la mort de catorze persones i en ferí de consideració tres. L'atac començà a les 2.00 de la matinada i tingué com a objectiu un immoble del semiabandonat barri d'Al-Shuhada, al nord de Faluja, confirmaren fonts militars a Bagdad.

Diversos testimonis asseguraren que avions de combat nord-americans dispararen tres projectils contra l'edifici, que quedà parcialment destruït.

Fonts mèdiques indicaren, per la seva part, que a l'hospital general de la ciutat havien arribat onze cadàvers i havien ingressat sis persones amb ferides de diversa gravetat. Posteriorment un nou balanç de les autoritats sanitàries elevà a catorze la xifra de morts.

El primer ministre iraquià, Iyad Alaui, donà permís a les tropes dels Estats Units per a l'operació, que segons un dels seus portaveus perseguia «la destrucció de posicions utilitzades pels terroristes», informaren fonts oficials. La mateixa fórmula emprà el comandament militar dels EUA a Bagdad, que evità parlar del nombre de víctimes mortals i no es pronuncià sobre els testimonis que apunten que els finats eren civils.

Els EUA i el nou Govern interí iraquià creuen que a Faluja, i concretament en el fantasmagòric barri d'Al-Shuhada, es refugia l'islamista radical d'origen jordà Al-Zarqawi, que es considera la primera amenaça terrorista a Iraq.

Washington ofereix una recompensa de vint-i-cinc milions de dòlars pel cap d'Al-Zarqawi, la mateixa quantitat que pel líder de la xarxa terrorista internacional Al Qaeda, Ossama Bin Laden, amb qui se'l vincula.

El grup d'Al-Zarqawi, denominat Tawhid wa Jihad (Monoteisme i Guerra Santa), s'ha responsabilitzat de diversos grans atemptats a Iraq, l'últim el perpetrat aquest dissabte amb cotxe bomba contra el ministre iraquià de Justícia, Malik Dohan al-Hassan, qui resultà il·lès.

El barri d'Al-Shuhada fou un dels barris de Faluja en els quals tingueren lloc alguns dels combats més durs entre grups d'insurgents i les tropes d'EUA durant la passada primavera.

L'Exèrcit dels Estats Units posà setge a Faluja el mes d'abril, després que als seus voltants foren assassinats quatre contractistes dels Estats Units i els seus cossos foren objecte d'escarni públic.

L'assetjament durà prop de dos mesos, durant els quals se succeïren continus bombardeigs i combats que deixaren centenars de morts i obligaren a fugir gran part dels gairebé 150.000 habitants d'aquesta ciutat de majoria sunnita.

El conflicte acabà amb un acord d'alto el foc entre els habitants de Faluja i les tropes d'ocupació, que cediren la seguretat de la ciutat a les noves forces armades iraquianes i a una denominada Brigada de Faluja, en la qual foren absorbits alguns dels combatents. Des de llavors, la localitat havia gaudit d'una relativa tranquil·litat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris