nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

La CIA sobrevalorà l'amenaça a Iraq i es deixà portar pels seus prejudicis

Segons el Senat dels EUA no donà suport a les seves conclusions amb dades reals

La CIA dels Estats Units sobrevalorà l'amenaça que representava Iraq, es deixà portar pels seus prejudicis, no donà suport a les seves conclusions amb dades reals i no tengué contactes fiables a l'interior del país àrab. Aquestes són algunes de les conclusions de l'informe demolidor que presentà ahir el Comitè d'Intel·ligència del Senat sobre el paper de l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) en el procés que conduí a la guerra contra l'Iraq.

«Els legisladors, el president i el públic basaren el seu suport a la guerra en els informes d'intel·ligència. I aquesta informació estava equivocada», afirmà el president del comitè, el republicà Pat Roberts. L'informe es donà a conèixer precisament el dia en què el nombre de soldats morts de la coalició multinacional destacada a Iraq ha sobrepassat el miler.

Si el Congrés hagués conegut en el seu dia dels errors en els informes de la CIA, hauria votat de molt diferent manera l'octubre de 2002, quan es pronuncià a favor de la guerra, segons el vicepresident del comitè, el demòcrata Jay Rockefeller.

Però el comitè exculpa el president d'EUA, George W. Bush, i la seva Administració d'haver pressionat l'agència perquè corroboràs una sèrie de conclusions establertes per endavant. «El comitè no trobà cap prova que funcionaris de l'Administració intentassin coaccionar, influir o pressionar els analistes perquè modificassin les seves conclusions» sobre les suposades armes prohibides a Iraq.

En canvi, sí determina que les conclusions presentades pels serveis secrets l'octubre de 2002 sobre l'existència d'armes de destrucció massiva a Iraq «sobrevaloraren o no es veieren recolzades» per les dades recollides. «Una sèrie d'errors, en concret pel que fa a l'anàlisi de dades, conduí a la mala interpretació de les dades», exposa el document de més de 500 pàgines. La major part d'aquests errors, «si no tots», deriven d'«una mala gestió i d'una mentalitat empresarial disfuncional, i no se solucionaran simplement augmentant el personal o el pressupost», segons el Senat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris