algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El Tribunal de la Haia resol que el mur de Cisjordània és il·legal i s'ha d'esbucar

Israel anuncia que no farà cas del veredicte de la Cort Internacional de Justícia

61992

El mur ha estat declarat il·legal per la Cort internacional

La Cort Internacional de Justícia (CIJ), màxim òrgan judicial de l'ONU, resolgué ahir que el mur construït per Israel a Cisjordània és il·legal i contrari al Dret Internacional, que s'ha de destruir i que els palestins n'han de ser indemnitzats.

Segons la sentència, llegida pel seu president, el xinès Shi Jiuyong, la Cort considera que Israel «té l'obligació de posar fi a les seves violacions del Dret Internacional, paralitzant la construcció del mur aixecant en territori palestí ocupat, inclòs el tram de Jerusalem».

Israel anuncià ahir que no acatarà aquest veredicte de la CIJ. En aquest sentit, el país rep el suport del Govern dels Estats Units, que considera que el CIJ no és el fòrum adequat per tractar de l'assumpte del mur, problema que «s'ha de resoldre a través del procés que s'ha posat en marxa, sobretot el Full de ruta», segons el portaveu de la Casa Blanca Scott McClellan, citat per mitjans israelians.

La decisió del CIJ fou avançada pel diari israelià Haartez. Per la seva banda, el ministre de Justícia israelià, Iosef Lapid, va ser el primer a asseverar que el seu Estat no complirà la decisió no vinculant de la CIJ, perquè «és una Cort composta per jutges europeus sense gens de simpatia per Israel».

La decisió del tribunal internacional insta Israel a tornar terres i altres propietats i immobles a «tots els palestins que hagin patit qualsevol tipus de dany material a conseqüència de la construcció del mur».

La Cort considera que l'edificació d'aquesta paret viola la Convenció de Ginebra del 1949, la qual defensa els drets dels ciutadans civils en temps de guerra, i que tal tractat és aplicable en el conflicte entre Israel i Palestina. Els drets dels quals es priva els palestins són, segons la sentència, autoderminació, feina, assistència, salut, protecció, educació i llibertat de moviments.

Aquesta decisió de la Cort té caràcter merament consultiu i no és vinculant, motiu pel qual el seu contingut no serà una ordre sinó una mera recomanació. Tanmateix, el Tribunal de la Haia manifesta que són l'Assemblea General i el Consell de Seguretat de l'ONU els qui «han de considerar» quines «futures accions es requereixen per posar fi a la situació il·legal resultant del mur».

A més, la Cort aconsella l'ONU que «intensifiqui els seus esforços» per solucionar el conflicte entre Israel i els palestins, que «suposa una amenaça per a la pau i la seguretat internacionals». La Cort defensà a més les seves competències per pronunciar-se sobre el mur de Cisjordània, que ja fou rebatut per escrit.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris