muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
14°

Alaui rep plens poders en seguretat per acabar amb la violència a l'Iraq

Podrà imposar el toc de queda, fer ordres de detenció o sol·licitar escoltes telefòniques

93974

Els ministres de Justícia i Drets Humans presentaren la llei que dóna plens poders a Alaui.

El primer ministre iraquià, Iyad Alaui, tindrà plens poders en matèria de seguretat per intentar acabar amb la violència que assola el país, mitjançant un decret per a «la seguretat nacional» firmat ahir que li permetrà imposar el toc de queda, emetre ordres d'arrest, dissoldre associacions, restringir desplaçaments i sol·licitar escoltes telefòniques.

El govern interí, que rebé el poder de la coalició fa nou dies, justifica aquest text per les «circumstàncies que travessa Iraq i la necessitat de contrarestar el terrorisme i els bandits». Subratllà també, en l'últim article del decret, que «està decidit a protegir els ciutadans (...) garantir els drets cívics i polítics i preparar les condicions de seguretat apropiades per celebrar eleccions lliures i democràtiques».

De fet, Alaui pot des d'ahir mateix, d'acord amb el cap d'Estat i els seus dos vicepresidents, promulgar «una llei d'urgència en qualsevol zona del país» si considera que la seguretat està amenaçada. Pot mantenir-la 60 dies i prolongar-la per un període de 30 dies amb una carta acompanyada d'un document de la mateixa naturalesa del consell presidencial de tres membres. El primer ministre pot, amb l'aval de la justícia, «dictar ordres de detenció, de registre» i «reduir els desplaçaments a l'interior d'Iraq o controlar la sortida del país i imposar restriccions sobre reunions i port d'armes i municions».

També té la possibilitat d'«imposar el toc de queda per un període il·limitat en regions on hi hagi una amenaça per a la seguretat» i restringir «els moviments de diners, congelar els actius de les persones sospitoses de complot, rebel·lió armada o assassinat». També té dret a controlar la correspondència, ordenar «escoltes telefòniques», imposar restriccions, supervisar l'activitat i fins i tot tancar momentàniament clubs, associacions, sindicats i empreses.

Els ministres de Justícia i de Drets Humans, Malek Dohan a l'Hasán i Bajtiar Amín, defensaren aquest decret davant de la premsa per intentar eliminar la impressió d'un retorn a un Estat autoritari. «La vida dels iraquians s'està posant en perill per les forces del mal, pels terroristes i els gàngsters», subratllà Hasán, segons qui «aquesta gent intenta impedir als funcionaris anar a l'oficina i als empleats estrangers ajudar a la reconstrucció» del país.

«Volen fer descarrilar el procés democràtic i impedir la celebració d'eleccions generals», subratllà. Amín prometé que es respectaran els Drets Humans. «Intentam garantir la justícia i tenc autorització del primer ministre per impedir tota violació d'aquests drets», assegurà.

Malgrat tot la violència continua i ahir la cadena de televisió Al Jazira difongué un vídeo que mostra un filipí retingut com a ostatge i a qui els seus segrestadors amenaces d'assassinar si les tropes filipines no es retiren del país en un termini de 72 hores.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris