algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

EUA alliberà cinc presos saudites de Guantánamo a canvi de britànics

Washington volia satisfer Londres i Riad, dos importants aliats a l'Iraq

El limb jurídic en el qual es troben els presoners de Guantánamo va permetre a Washington alliberar de forma arbitrària alguns presoners amb l'únic objectiu de satisfer dos dels seus principals aliats en el conflicte de l'Iraq -Regne Unit i Aràbia Saudita-, segons informacions publicades al diari The New York Times, que no especifiquen en quines dates es produïren els respectius alliberaments.

En concret, el prestigiós diari nord-americà assegura que els funcionaris dels Estats Units van acordar posar en llibertat l'any passat cinc sospitosos de terrorisme saudites que romanien empresonats a Guantánamo com a part d'un tracte secret a tres bandes en què, al costat de Washington i Riad també hi estava implicat el govern de Londres. El diari, que esmenta tant fonts britàniques com dels Estats Units, destaca en diverses ocasions que l'alliberament es va dur a terme per tal de «satisfer importants aliats a la invasió d'Iraq», com eren en aquells moments Aràbia Saudita i Gran Bretanya.

Per complir els termes de l'acord, les autoritats de Riad varen alliberar, a canvi dels súbdits saudites excarcerats de Guantánamo, cinc presoners del Regne Unit, i unes altres dues persones processades per haver comès diversos atacs terroristes a Aràbia Saudita. Els diplomàtics britànics varen assegurar que aquestes persones varen ser torturades per la policia saudita perquè confessassin el que no havien fet, és a dir, segons la diplomàcia britànica els seus ciutadans eren innocents.

El tracte a tres bandes va comptar amb objeccions d'alguns membres del Pentàgon, dels serveis d'intel·ligència (CIA) i del Departament de Justícia americà.

Alguns funcionaris nord-americans van mostrar la seva preocupació per la perillositat d'alguns dels detinguts suadites que finalment foren alliberats. A més, van dubtar de la promesa de Riad de mantenir-los empresonats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris