algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

«Això és teatre, l'autèntic criminal és George Bush», diu Saddam als seus jutges

L'expresident comparegué per primera vegada davant del Tribunal Especial que el jutjarà

75360

Saddam mostrà una actitud desafiant .

Desafiant i amb bon aspecte fou la imatge que deixà Saddam Hussein a la seva primera aparició pública des que fou capturat el desembre de l'any passat. L'expresident comparegué ahir per primera vegada davant del Tribunal Especial Iraquià que el jutjarà, per escoltar els dotze càrrecs que se li imputen, entre ells genocidi i crims contra la humanitat.

La seva primera acció va ser rebutjar les acusacions i negar-se a firmar l'acta que li presentà el jutge d'instrucció, que a tot hora aparegué d'esquena a les càmeres de televisió que van filmar la vista, oferta hores després en diferit. Saddam va titllar l'audiència de «teatre destinat a afavorir la campanya electoral del president Bush», justificà la seva invasió de Kuwait el 1990 i assegurà que «el vertader criminal» és l'actual rector de la Casa Blanca.

Vestit amb una jaqueta fosca i un pantaló negre, camisa blanca sense corbata, i sabates i mitjons negres, exclamà en diverses ocasions «jo som Saddam Hussein, som el president de la República Iraquiana i som iraquià». L'expresident, de 67 anys, insistí que no firmarà l'acta d'acusació en la mesura que no sigui present el seu advocat.

El document desglossa les acusacions contra Saddam Hussein per l'assassinat de dignataris religiosos el 1974, l'assassinat del clan kurd dels Barzani el 1983, la matança d'Halabya el 1988, i l'assassinat de líders polítics durant 30 anys. També la campanya «Anfal» per a l'extermini dels kurds, la invasió de Kuwait el 1990 i la repressió de les revoltes xiïta i kurda del 1991.

Durant tota l'audiència, que durà uns tres quarts d'hora, Saddam només reaccionà al càrrec relatiu a la invasió de Kuwait. «És part d'Iraq. Jo no el vaig envair. Vaig entrar a Kuwait perquè aquests cans kuwaitians volien comprar les dones iraquianes per 10 dinars», afirmà Saddam.

En entrar a la sala, el jutge i els seus dos ajudants demanaren a l'acusat la seva edat i si comprenia el que estava fent al tribunal. Saddam respongué al seu torn amb altres preguntes. «Què és aquest tribunal?, Qui és vostè?, Sota quina jurisdicció està vostè?» i diverses vegades demanà «Per què estic aquí?». L'antic dictador es tocà de forma contínua la cuidada barba i prengué notes de tant en tant amb un bolígraf en un petit tros de paper groc. Se'l veia tranquil i centrat en les seves idees. Desafià en diverses ocasions el jutge, però sempre sense aixecar la veu.

Quan el magistrat li va preguntar si podia pagar-se un advocat defensor, un desafiador Saddam Hussein respongué: «Els nord-americans diuen que tenc milions amagats a Suïssa. Com no tindré diners per pagar-me'n un?». Referent a això, el portaveu el primer ministre Iyad Alaui, Guiguis Saada, digué que encara no han rebut requeriment de cap advocat, iraquià o estranger, per defensar Saddam Hussein.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris