lluvia ligera
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Saddam ja es troba sota control iraquià mentre es restableix la pena de mort

Ell i onze responsables passaran avui per un tribunal per conèixer els seus càrrecs

101392

Un cartell amb diverses cares de Saddam Hussein a un carrer de Bagdad.

L'enderrocat president iraquià Saddam Hussein passà ahir sota control iraquià mentre el president Ghazi al Yawar anunciava el restabliment de la pena de mort, suspesa després de la caiguda de l'antic règim l'abril del 2003.

A les 08.15 hora espanyola, l'expresident i onze responsables del seu règim quedaren sota responsabilitat iraquiana, encara que militarment continuen sota la custòdia de la Força multinacional.

«Iraq rebé sota la seva autoritat l'enderrocat president Saddam Hussein. Cap alt responsable iraquià no l'ha vist. És la justícia qui l'ha pres sota la seva responsabilitat», declarà el portaveu del Govern, Girgis Saada.

Un altre responsable iraquià precisà que el mateix procés serà aplicat a onze alts responsables de l'antic règim que foren detinguts al costat d'Hussein per l'Exèrcit nord-americà. «Iraq té autoritat legal sobre Saddam Hussein», confirmà un responsable militar dels Estats Units que no va voler revelar la seva identitat.

Aquesta operació és el primer pas del procés que ha de dur al judici de Saddam Hussein, com també dels onze antics responsables del Tribunal Especial Iraquià (TSI). El ministre de Justícia, Malek Dohan a l'Hassan, assegurà que l'expresident serà condemnat a mort si és reconegut culpable dels crims dels quals l'acusen. «Si les proves que seran examinades confirmen els crims gravíssims dels quals l'acusen, el Tribunal Especial (...) tindrà la possibilitat de condemnar-lo a la pena de mort», explicà al diari italià La Repubblica.

«Tinguérem una reunió, poc després del traspàs de poders, durant la qual prenguérem decisions (...), una de les quals fou el restabliment de la pena de mort», declarà Yawar al diari àrab Asharz a l'Awsat.

Suspensió
La pena de mort fou suspesa pel cap del Comando Central dels Estats Units (Centcom), el general Tommy Franks, poc després d'iniciada la guerra que va enderrocar l'antic règim l'abril de 2003. El 12 de juny de 2003, la coalició dirigida per Estats Units va adoptar el Codi penal iraquià de 1969, però amb la suspensió de la pena capital.

Girgis Saada indicà que l'exdictador i els onze dirigents del règim seran acusats oficialment avui pel TSI. «Avui (dimecres), Saddam Hussein i onze individus més rebran al seu lloc de detenció una carta (del TSI) detallant les acusacions i una ordre de detenció.

Avui seran escortats i el jutge els llegirà la seva acusació, segons el Codi penal iraquià», precisà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris