muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Bany de sang a Iraq després de l'elecció del president del nou Govern interí

Almenys 14 persones moriren en atemptats amb cotxe bomba a Bagdad i Beiyi

Almenys 14 morts foren causats ahir per dos atemptats amb cotxes bomba perpetrats a Bagdad i al nord del país, accions que coincidiren amb l'anunci a la capital iraquiana de l'elecció d'un nou president, Ghazi al Yawer, i la formació d'un Govern de transició.

El primer ministre designat d'Iraq, Iyad Alaui, anuncià ahir la formació d'un Govern provisional que regirà el país a partir del traspàs del poder, el pròxim dia 30, i fins a la celebració d'eleccions, el gener de 2005. Poc abans de la cerimònia, almenys catorze persones moriren en sengles atemptats a Bagdad i a Beiyi, al nord de la capital, en un clar missatge de la insurgencia que continurà combatent les noves autoritats, que acusa de complicitat amb les potències ocupants estrangeres.

Quatre persones moriren en l'explosió d'un cotxe bomba contra una seu de la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK), que dirigeix Yalal Talbani, al carrer d'Al Alawi, on està també el Ministeri d'Afers Estrangers, segons informaren fonts militars dels Estats Units. Encara que televisions àrabs informaren en un principi que eren 25 els morts en l'atac.

L'altre arac es produí a Beiyi, a uns 220 quilòmetres al nord de la capital, i centre d'importants instal·lacions petrolieres iraquianes. L'explosió del cotxe bomba tingué lloc prop d'una base de les tropes de la coalició. També un soldat nord-americà morí ahir quan es trobava participant en una operació militar en l'oest d'Iraq, segons anuncià l'Exèrcit d'EUA.

El nou president d'Iraq, Ghazi al Yawer, demanà ahir que es torni la sobirania al poble, mentre cridà a la unitat i prometé «l'imperi de la llei» al país. «El meu compromís és defensar les aspiracions del poble en un estat democràtic sota l'imperi de la llei», assegurà a la cerimònia oficial del seu nomenament, a la qual assistiren representants d'Estats Units i Gran Bretanya, els principals països ocupants.

«L'època dels dèspotes s'ha acabat. Faré tot el possible per aconseguir la reconciliació nacional i restaurar la societat civil», precisà el nou president, qui en presència de l'enviat especial de l'ONU per a Iraq, el diplomàtic algerià Lajdar Brahimi, reclamà que les Nacions Unides garanteixin el traspàs de la sobirania als iraquians en una resolució del Consell de Seguretat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris