nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Bush autoritza l'Exèrcit dels EUA a fer «el necessari» per controlar Faluja

L'aviació nord-americana continua el bombardeig tot i que es negocia una treva

88682

Els iraquians ofereixen 15 milions de dòlars pels caps de Rumsfeld, Sánchez i Kimmitt.

Els caps militars dels Estats Units a Iraq han estat autoritzats per fer el que creguin necessari a fi de controlar la situació a Faluja, afirmà ahir el president George W. Bush, encara que per ara s'està evitant un atac sobre la ciutat. «Els nostres caps militars emprendran les accions que considerin necessàries per assegurar Faluja a favor del poble iraquià», digué Bush en unes declaracions conjuntes amb el primer ministre suec, Goran Persson.

El president inicià ahir una nova ronda de converses sobre la normalització política a Iraq i de les relacions amb aliats tradicionals de Washington -molt tenses per la guerra iraquiana-, i que continuarà demà amb el primer ministre canadenc, Paul Martin.

Bush assegurà que «la major part de Faluja està tornant a la normalitat», però reconegué que hi ha «borses de resistència», per la qual cosa els responsables militars han rebut l'autorització necessària per entrar en acció per ajudar el poble iraquià a aconseguir una societat pacífica i lliure».

Les seves paraules es produïren mentre continuen intensos combats, fins i tot amb l'ús d'helicòpters artillats, en alguns punts de Faluja, encara que no s'ha produït un assalt a gran escala sobre la ciutat, envoltada per unitats de la Infanteria de Marina.

Durant tot l'horabaixa d'ahir, potents explosions s'escoltaren en diferents punts de la ciutat, seguides de denses columnes de fum i continus tiroteigs, sota l'incansable sobrevolar dels helicòpters artillats de combat. Segons les cadenes de televisió àrabs per satèl·lit Al Jazira i Al-Arabija, els atacs deixaren desenes de morts sobre el terreny, informació que no fou confirmada ni desmentida per altres fonts.

Els canals mostraren imatges de desafiadors pobladors de la ciutat, armats amb fusells i pistoles, mentre llegien un pamflet en el qual s'oferia una recompensa de 15 milions de dòlars per la caça del secretari de Defensa nord-americà, Donald Rumsfeld, i els generals d'EUA Ricardo Sánchez i Mark Kimmitt.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris