cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
25°

Almenys 64 rebels xiïtes moren en enfrontaments amb tropes d'EUA

Al Jazira assegura que la majoria de les víctimes a Najaf són civils

Violents enfrontaments entre les tropes nord-americanes i membres de la rebel·lió xiïta que tingueren lloc la nit de dilluns a Najaf deixaren almenys 64 morts entre els rebels, segons un portaveu de l'Exèrcit nord-americà. La televisió àrab Al Jazira assegurà que la majoria de les víctimes de l'atac indiscriminat són civils.

Un portaveu militar d'EUA a Bagdad confirmà el nombre de baixes a Najaf, i indicà que en els combats, que es desencadenaren dilluns, en caure la nit, i duraren prop de sis hores, participaren carros de combat i helicòpters artillats.

Les tropes d'ocupació d'EUA envolten Najaf des de fa més de dues setmanes amb la intenció d'atrapar viu o mort Al Sadr, qui a finals de març féu esclatar una insurrecció de la comunitat xiïta amb la seva crida a la desobediència civil.

La mort dels 64 milicians suposa el cop més dur per a la força armada que controla Moqtada, qui ha amenaçat de provocar una massacre si les tropes d'ocupació entren als santuaris xiïtes de Najaf, on es troba refugiat.

Per altra banda, forces dels Estats Units llançaren ahir el que sembla un atac final contra la ciutat de Faluja, segons informà la cadena de televisió Al Yazira. El corresponsal de la cadena qualificà d'«atac total» el llançat per les tropes d'ocupació al barri d'Al Yulan, amb l'ajuda de bombardeigs, des d'avions i helicòpters, i d'artilleria pesant.

Les forces dels EUA havien donat un ultimàtum que expirava ahir, després d'una extensió de 48 hores, perquè els milicians lliurassin les armes i permetessin patrulles de la policia iraquiana i tropes dels EUA. D'altre costat, un equip del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) visità ahir el president deposat d'Iraq, Saddam Hussein, segons informà el portaveu de la Coalició, el general Mark Kimmit, en conferència de premsa a Bagdad.

Kimmit no donà detalls sobre la visita, i es limità a recordar que «nosaltres aplicarem les regles dels Acords de Ginebra (relatiu a presoners de guerra), i per això hem permès aquesta visita». Segons mitjans d'informació àrabs, Saddam es queixà als delegats del CICR de les males condicions de la seva detenció.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris