nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
16°

El socialdemòcrata Heinz Fischer guanya la Presidència

Benita Ferrero-Waldner continuarà sent ministra d'Afers Estrangers

El candidat socialdemòcrata Heinz Fischer guanyà ahir les eleccions presidencials austríaques amb un 52,41 per cent dels vots, enfront del 47,59 per cent obtingut per la ministra d'Afers Estrangers, Benita Ferrero-Waldner, segons anuncià el ministre de l'Interior, Ernst Strasser, en presentar els resultats oficials.

El ministre precisà que l'índex de participació pujà a un 70'76 per cent, una xifra netament inferior al 74'4 per cent registrat en les darreres presidencials del 1998. Fisher, de 65 anys, succeirà el pròxim 8 de juliol el president sortint, l'independent Thomas Klestil, per un mandat de sis anys. Heinz Fischer, de 65 anys, que ocupava el càrrec de segon president del Consell Nacional, la Cambra Baixa del Parlament austríac, és el primer cap d'Estat socialdemócrta a Àustria des de fa 18 anys.

Klestil felicità Fischer i li desitjà «bona sort». Per la seva banda, el secretari general del Partit Conservador, Reinhold Lopatka, reconegué la derrota i també felicità el president electe, si bé afirmà que els comicis «han enfrontat dues personalitats» i no dos bàndols polítics.

Per la seva banda, el Partit Socialdemòcrata celebrà ràpidament la victòria. Una hora després del tancament dels col·legis electorals, Fischer declarà que s'esforçaria per «representar els interessos de tots els austríacs i austríaques».

Aquesta victòria de l'esquerra té lloc un any i mig després d'un històric èxit del partit conservador del canceller Wolfgang Schuessel en les eleccions legislatives del novembre del 2002, en les quals aconseguí un 42 per cent dels vots.

El president a Àustria és el cap de l'Exèrcit i nomena el primer ministre, encara que en la pràctica el seu poder és molt limitat. Segons l'analista polític Hubert Sickinger, la victòria de l'esquerra representa un vot de sanció al Govern, que ha imposat reformes socials impopulars, sobretot en matèria de pensions, des de l'any passat. L'aspirant derrotada indicà que encara serà ministra d'Exteriors.

«Durant la campanya electoral, sovint amb jornades de feina de 18 hores, no he abandonat les meves funcions» de cap de la diplomàcia, declarà Ferrero-Waldner després de felicitar Fischer. «Continuaré treballant a fons per Àustria com a ministra d'Exteriors. Demà seré -avui- a Luxemburg, on té lloc un Consell de ministres» de la Unió Europea, declarà.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris