cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

El 75,83 per cent dels grecs s'oposa a la reunificació de Xipre

El resultat impedeix a la República Turca del Nord estar dins la UE

Un 75,83 per cent dels grecoxipriotes optaren pel «no» al pla de l'ONU per a la reunificació de Xipre, mentre que el 24,17 votaren que «sí», segons els resultats finals. Pel seu costat, a la part turcoxipriota el 64,91 per cent votaren a favor i el 35,09 per cent en contra del pla, que pretenia posar fi a trenta anys de divisió de l'illa, després de l'ocupació de la zona nord per les tropes turques el 1974.

Aquest resultat impedirà que la República Turca del Nord de Xipre (RTNC), tan sols reconeguda per Ankara, s'adhereixi al costat de la República de Xipre a la Unió Europea el primer de maig.

El «no» grecoxipriota no ha suposat cap sorpresa, ja que les enquestes al sud de l'illa indicaven que un 70 per cent d'aquesta comunitat no donava suport a la proposta de l'ONU, ja que considera que hi ha massa concessions a les condicions imposades per Turquia. La Comissió Europea lamentà «profundament» que la comunitat grecoxipriota no hagi acceptat un acord que posi fi a la divisió de l'illa, encara que afirmà que respecta la «decisió democràtica» dels ciutadans.

El primer ministre turc, Recep Tayyp Erdogan, lamentà ahir el «no» dels grecoxipriotes al pla de reunificació de l'illa i demanà que l'ONU posi fi a l'aïllament polític del nord de l'illa, de població turca. «Ara tothom ha vist que Turquia i els turcoxipriotes estan a favor de la solució» del problema de Xipre, assegurà Erdogan en la seva primera reacció del resultat del referèndum de reunificació efectuat ahir de manera separada però simultània al nord i al sud de l'illa.

El ministre de Relacions Exteriors turc, Abdul·là Gul, també lamentà que els esforços internacionals per a la reunificació de Xipre hagin acabat en un fracàs. Per la seva banda, Grècia «treballarà per deixar obert el procediment de recerca d'una solució definitiva» al problema de la divisió de Xipre, malgrat el rebuig per part de la comunitat grecoxipriota del pla de reunificació de l'ONU, segons declarà ahir el portaveu del Govern hel·lènic, Theodoris Russopoulos.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris