nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

Prodi diu que les regions que s'independitzin hauran de sortir de la UE

El president de la Comissió Europea, Romano Prodi, advertí ahir que les regions que deixin de pertànyer a un país comunitari i es converteixin en un estat independent deixaran de formar part de la Unió Europea. En una resposta escrita a la pregunta de l'eurodiputada gal·lesa del partit dels Socialistes Europeus, Eluned Morgan, Prodi va explicar que el territori independent passaria automàticament a ser considerat un tercer país respecte de la UE i els tractats comunitaris deixarien de ser d'aplicació.

El president de l'Executiu comunitari va assenyalar així mateix que la regió en qüestió tindria la possibilitat de sol·licitar l'adhesió a la UE mitjançant el procediment habitual per a l'admissió de nous estats membres. L'acceptació exigiria un acord unànime dels països comunitaris i la ratificació de tots els parlaments nacionals, va afegir Prodi.

«Una sol·licitud així requereix, en cas de ser acceptada de manera unànime pel Consell, una negociació o acord entre el país sol·licitant i els estats membres sobre les condicions d'admissió i els ajusts en els tractats que en derivassin». En la seva pregunta, l'eurodiputada interrogava la Comissió sobre què ocorria si un estat membre es dividís, per haver arribat una regió a la independència de manera democràtica.

Morgan va presentar el passat 10 de març una altra pregunta en la qual demanava a l'Executiu comunitari que explicàs què passaria amb el finançament que la UE ha acordat per a aquest tipus de regions, qüestió que encara no ha estat resposta.

D'altra banda, el comissari d'Empreses i Societat de la Informació, Erkki Liikanen, podria ser el quart membre de l'Executiu de Romano Prodi que dimiteix de les seves funcions abans que conclogui el seu mandat el pròxim 31 d'octubre. Liikanen és el candidat més qualificat per presidir el Banc Central de Finlàndia i la presidenta del país, Tarja Halonen, ha de prendre una decisió en el transcurs de la pròxima setmana.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris