nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 20°
16°

Faluja prop de la treva mentre Bush promet no ajornar el traspàs de poder

EUA negocia en secret amb Moqtada Sadr, que acceptaria un acord amb condicions

94974

Mentre es negociava una treva a Faluja en altres punts del país hi continuaven els enfrontaments.

El president dels Estats Units, George Bush, reafirmà que el traspàs de sobirania als iraquians tindrà lloc el 30 de juny, descartant la possibilitat d'ajornar la data a causa de la situació en la qual es troba el país. «La sobirania de l'Iraq arribarà el 30 de juny», assegurà en el seu discurs del cap de setmana.

Mentrestant, els combats continuaven en tot el país, però amb l'ull posat a Faluja, on un alto el foc decretat pels EUA i per la mediació del Govern provisional fa pensar en una solució pacífica. Així mateix, els EUA feren arribar propostes escrites al líder xiïta Moqtada Sadr per posar fi als enfrontaments que manté amb la seva milícia, segons un dels mediadors Jawad al Maliki.

«En un document escrit "la coalició" reclama la dissolució de l'Exèrcit de Mehdi (milícia de Sadr), el respecte de les institucions de l'Estat i de les lleis, la retirada (de milicians) d'edificis públics i el retorn a l'ordre públic», precisà. Segons ell, Sadr havia acollit positivament les propostes encara que amb condicions. Reclamà «la retirada de les forces de la ciutat de Najaf, garanties sobre el final de la campanya d'arrests i la supervisió de l'eventual acord per les forces patriòtiques».

Mentrestant, els xocs continuaven a l'Iraq, fonamentalment a Faluja, malgrat la treva unilateral declarada per l'Exèrcit dels Estats Units. Una delegació amb membres de l'Executiu provisional iraquià hi havia entrat hores abans per negociar la fi dels combats. Ja a la nit, aquests mediadors es mostraven optimistes respecte de la possibilitat d'un alto el foc efectiu.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris