nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
22°

Chirac i Raffarin presenten el seu Govern entre dificultats i crítiques

Sarkozy assumeix el Ministeri d'Economia, Finances i Indústria

El nou Govern francès, anunciat a darrera hora d'ahir horabaixa, presenta un perfil molt diferent de l'anterior. L'entrada d'una desena de nous ministres, l'absència d'incorporacions de la centrista UDF i l'experiència dels seus dirigents marquen un equip la missió del qual serà treure l'Executiu de l'UMP i el seu primer ministre, Jean Pierre Raffarin, l'abans possible de la profunda crisi que viu.

El president Jacques Chirac sap que no li queda marge d'error, després d'haver estat molt criticat per l'esquerra i escassament recolzat per les seves pròpies files en la decisió de mantenir Jean Pierre Raffarin com a primer ministre. Per això tres persones de la seva major confiança com Dominique de Villepin, Michèle Alliot Marie i Dominique Perben ocuparan, respectivament, Interior, Defensa i Justícia (aquest dos repeteixen).

La tasca més complicada, dirigir la malparada economia francesa, queda a les mans del popular Nicolas Sarkozy, que tan bons resultats ha tingut com a responsable de la cartera d'Interior. Sarkozy també ha estat nomenat «ministre d'Estat», un nou càrrec que eleva simbòlicament el seu pes com a número dos i li encarregarà la reforma de l'Administració Pública, d'acord amb el ministre de la Funció Pública, Renaud Dutreil.

Cap ministre de la formació centrista Unió per la Democràcia Francesa (UDF) no farà la seva entrada al Govern, al marge de Gilles de Robien, que és titular de Transports des de l'inici de la legislatura. El president de l'UDF, François Bayrou, ja va avançar ahir que, malgrat ésser aliat al Govern de l'UMP, no donaria el seu acord a la presència de nous ministres de l'UDF tret que el primer ministre li donàs garanties de que pretenia escometre «un canvi profund» en la seva política.

La difícil experiència de la primera part de la legislatura ha acabat per cremar els ministres emanats de la societat civil, un dels punts forts, segons Raffarin, del seu primer equip ministerial. El filòsof Luc Ferry (Educació), el doctor Jean François Mattei (Sanitat), l'exdirector de museus Jean Jacques Aillagon (Cultura) i l'astronauta Claude Haignère (Investigació) han demostrat una debilitat política en les crisis dels seus respectius Ministeris que ha creat les majors dificultats per al Govern.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris