nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

Un terratrèmol causa almanco 580 morts al Marroc

El sisme, de 6'3 graus a l'escala de Richter, es notà a Ceuta, Melilla, Andalusia i Múrcia

79808

No es descarta que el nombre de víctimes augmenti.

Almenys 580 persones han mort al Marroc a conseqüència del terratrèmol registrat ahir de matinada a la província d'Alhucemas, al nord-est del país, i que va tenir una magnitud de 6'3 graus a l'escala de Richter. Diversos responsables locals descarten les previsions inicials difoses per l'agència oficial marroquina Map, que parlaven de 229 morts i de 150 ferits, i asseguren que la xifra de finats puja a 580, després que els equips de rescat haguessin trobat diversos cadàvers sepultats, i tenint en compte que hi podria haver víctimes en llocs aïllats.

L'epicentre del sisme, el pitjor del Marroc des de 1960 quan va quedar destruïda la ciutat d'Agadir i moriren devers 12.000 persones, es registrà a les 02.27 hores i a una quinzena de quilòmetres al sud-oest d'Alhucemas, tot i que també va tenir efectes a Melilla, Ceuta, a la costa andalusa i a Múrcia.

L'Oficina d'Informació del Ministeri d'Afers Estrangers informà que no té notícies que hi hagi cap ciutadà espanyol entre les víctimes mortals. Mentrestant, continuen les feines de rescat a la zona d'Imzurem, a uns dotze quilòmetres d'Alhucemas, una de les més afectades pel terratrèmol. La majoria de víctimes moriren en diferents poblacions rurals situades als voltants de la ciutat del Rif d'Alhucemas, sobretot a Imzuren i a Ait Kamara, a uns 10 quilòmetres de la capital de la província.

S'ha de tenir en compte que les dificultats d'accés per carretera a qualcuna d'aquestes poblacions hi han endarrerit l'arribada dels equips de rescat. A Im Zuren, una ciutat d'uns 20.000 habitants situada 10 km al sud d'Alhucemas, uns 40 edificis de dimensions petites i diverses cases quedaren «del tot destruïts» pel terratrèmol, va indicar un responsable local. I subratllà que «famílies senceres» hi dormien a les dues de la matinada, hora en la qual es va detectar el sisme.

Jabbur Nasser, representant del Laboratori de Geofísica marroquí, declarà que «s'han registrat centenars de rèpliques del terratrèmol, molt menys fortes que el primer». Centenars de ferits acudiren als hospitals i a les clíniques d'Alhucemas, una localitat de més de 100.000 habitants. A Im Zuren, de 20.000, i a Ait Kamra s'hi registraren també importants danys materials. Responsables dels serveis de Protecció Civil en aquesta darrera població, afirmaven que nombroses cases havien quedat sepultades per les runes, mentre es vivien escenes de terror enmig de paisatges desoladors on se cercava amb una por atroç noves víctimes davall els materials.

Mohamed Lachgar, metge responsable d'una clínica d'Alhucemas, afirmà no haver assistit mai a escenes semblants «en aquesta ciutat» i assegurà que la gent arribava commocionada o ferida als punts d'atenció enmig d'un «pànic total». L'hospital Mohamed V d'Alhucemas es veia desbordat i alguns ferits foren evacuats a una caserna i a una institució de beneficiència pròxims, va indicar Mohamed Budra, president del Consell Municipal de la localitat i metge del centre.

El rei Mohamed VI expressava ahir les seves condolences als familiars de les víctimes. Per la seva banda el rei Joan Carles i el president del Govern espanyol, José María Aznar, conversaren per telèfon amb el sobirà marroquí per interessar-se per la situació.

En aquest sentit el ministre de Defensa, Federico Trillo, afirmà que «és dia de mostrar la solidaritat amb el Marroc». També hi coincidí el secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, el qual declarà a més que espera que l'Executiu espanyol «hi ofereixi la col·laboració màxima».

La presidenta en funcions del Govern canari, María del Mar Julios, envià un telegrama de condolença i de solidaritat a l'Executiu marroquí i informà que aquesta comunitat autònoma prestarà l'ajuda humanitària i sanitària que el país demani. També donà públicament el seu condol a les famílies de les víctimes el president de Melilla, Juan José Imbroda.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris