algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
13°

Bush vol prohibir els matrimonis entre homosexuals als Estats Units

El president vol enfortir el suport dels republicans més conservadors

George W. Bush va donar suport dimarts a un projecte d'esmena constitucional que prohibeix els matrimonis homosexuals, intervenint en una polèmica qüestió que podria mobilitzar la seva base conservadora per a les eleccions de novembre. El president d'Estats Units es va mostrar alarmat pel que ha succeït a la ciutat de San Francisco, on s'han emès llicències de matrimoni a gais i lesbianes, i a Massachusetts, on la màxima cort de l'estat va dictaminar que les parelles del mateix sexe tenien dret a casar-se.

«Si volem evitar que el significat del matrimoni canviï per sempre, la nostra nació ha de promulgar una esmena constitucional per protegir el matrimoni als Estats Units», va dir Bush. La seva aparició al saló Roosevelt de la Casa Blanca, organitzada precipitadament, es va produir l'endemà que adoptàs una posició d'atac en la seva campanya per a la reelecció i criticàs el demòcrata John Kerry, que aspira a disputar-li la presidència en les eleccions de novembre.

Els matrimonis entre parelles del mateix sexe s'han convertit en un tema candent en l'elecció presidencial d'enguany i els seus opositors diuen que destruiria la tradicional institució del matrimoni. Els defensors, en canvi, sostenen que els gais han de tenir el mateix dret que qualsevol de casar-se i que una esmena ratificaria la discriminació a la Constitució. Bush va reclamar una esmena que «defineixi i protegeixi el matrimoni com una unió d'un home i una dona, com a marit i esposa». Tanmateix, va deixar la porta oberta perquè els estats facilitin unions civils homosexuals i altres disposicions legals a la comunitat gai.

Aprofundint sobre aquest tema, el portaveu de la Casa Blanca, Scott McClellan, va dir que podria incloure drets de visita als hospitals, beneficis d'assegurança social i unions civils. L'aprovació d'una esmena a la Constitució és difícil als Estats Units. Pot torbar-se anys a aconseguir el suport requerit de dos terços de la Cambra de Representants, dos terços del Senat i la seva ratificació per tres quarts dels 50 estats del país.

Els homosexuals de dins el mateix Partit Republicà de Bush van expressar-hi la seva oposició. «Com a republicans conservadors, estam escandalitzats que qualsevol republicà -particularment el líder del nostre partit i de la nació- faci costat a qualsevol esforç per usar la nostra sagrada Constitució d'Estats Units com una forma d'anotar punts polítics en un any electoral», va dir Patrick Guerriero, director executiu del grup republicà d'homosexuals i lesbianes Log Cabin Republicans.

La principal organització demòcrata dels Estats Units d'homosexuals, bisexuals i transsexuals, National Stonewall Democrats, es va mostrar també irada. «El president Bush no comprèn que les nostres famílies són més que carn política que pot llançar a la seva base antigai», va dir Dave Noble, cap del grup.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris