algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Fones contra el mur dels israelians

Els palestins al·leguen a la Haia que el mur d'Israel «ratifica l'ocupació»

64364

Els israelians consideren el mur una qüestió de seguretat, mentre que pels palestins és un intent d'ocupació.

La Cort Internacional de Justícia (CIJ) de la Haia inicià ahir al matí les audiències per determinar la legalitat del mur de separació que Israel construeix a Cisjordània. Mentre que el cap de delegació palestina, Nasser al Qidwa, argumentà en el seu al·legat que el mur «no respon a motius de seguretat, sinó que pretén ratificar l'ocupació i l'annexió de facto d'àmplies zones del territori palestí», Israel advertí, en un memoràndum presentat per escrit, que qualsevol dictamen de la Cort Internacional de Justícia sobre la legalitat del mur de demarcació minaria el Full de Ruta.

Al Qidwa sostingué davant la Cort que la construcció del mur «farà que la solució al conflicte israelianopalestí mitjançant la creació de dos estats sigui pràcticament impossible». Mentrestant, el Govern israelià, que decidí no intervenir directament en les vistes, s'ha limitat a presentar una memòria escrita en la qual rebutja la competència de la CIJ per tractar aquest tema i en la qual argumenta el seu dret a la defensa.

Les audiències s'obren un dia després de l'atemptat suïcida en un autobús de Jerusalem comès per un kamikaze palestí que deixà vuit morts, a més de l'autor mateix. Els responsables israelians subratllaren que aquest atemptat reforça els seus arguments a favor de la línia de separació, que permetrà impedir, segons ells, la infiltració de kamikazes palestins en territori hebreu.

El Govern israelià advertí, en el text presentat davant la Cort, que qualsevol dictamen sobre la legalitat del mur de demarcació minaria «indubtablement» el Full de Ruta, l'últim pla internacional de pau per al conflicte entre israelians i palestins. «El Tribunal no hauria de tenir una opinió» sobre la legalitat del mur, precisà el Govern israelià en la seva memòria escrita. A més, l'Executiu hebreu qualificà de «parcials» les audiències de la CIJ sobre el mur de seguretat i afegí que no tenen en compte la qüestió del «terrorisme palestí».

«Les declaracions palestines a aquesta Cort confirmen les preocupacions de diversos països sobre la naturalesa parcial de la qüestió examinada. Aquesta qüestió intenta jutjar les mesures adoptades per Israel contra el terrorisme i no pels mateixos terroristes», precisà el Govern israelià en un comunicat en reacció als al·legats palestins.

A Jerusalem, el primer ministre israelià, Ariel Sharon, afirmà ahir que podria reunir-se amb el seu homòleg palestí, Ahmed Qorei, després de les deliberacions de la CIJ sobre el mur, segons informà ahir la ràdio pública israeliana.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris