algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

El «pare» de la bomba nuclear del Pakistan va vendre urani a Líbia

La xarxa de Khan també facilità material per obtenir-ne a l'Iran

El «pare» de la bomba atòmica pakistanesa, Abdul Qader Khan, que admeté haver facilitat secrets nuclears a diversos països, va vendre urani enriquit a Líbia el 2001, segons un informe fet ahir públic per la Policia de Malàisia. El document reconeix que Líbia contactà amb Khan el 1997 perquè l'assessoràs en matèria d'enriquiment d'urani, i que posteriorment aquest es reuní diverses vegades a Casablanca, Istanbul i Dubai amb una delegació líbia encapçalada per Mohamad Matuq Mohamad.

Segons la Policia, Buhary Syed Abu Tahir, cap financer de la xarxa de tràfic il·legal de Khan i resident a Malàisia, revelà també que aquest va vendre des del 1994 a l'Iran material per construir una centrifugadora. Per aquests equips, que s'utilitzen per elaborar l'urani enriquit emprat en la fabricació d'armes atòmiques, Khan rebé tres milions de dòlars, que foren dipositats en dos maletins en un pis de Dubai.

Tahir, que el president d'Estats Units, George W. Bush, qualificà la setmana passada de «netejador de doblers de la xarxa de tràfic de material nuclear de Khan», declarà que col·laborà en la tramesa per vaixell de dos contenidors amb material per fabricar una centrifugadora a Líbia, en el marc del «projecte 1001».

Segons aquest projecte, Líbia comprà maquinària per a finalitats nuclears no només a Malàisia, a través d'una empresa que presideix el fill del primer ministre Abdullà Badawi, sinó també a través d'Espanya i d'Itàlia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris