algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín:

L'ONU deixa en mans iraquianes la decisió sobre la transició

L'ONU ha deixat a les mans dels iraquians la decisió de com elegir un Govern de transició a l'Iraq que regeixi el destí del país fins que se celebrin eleccions lliures i democràtiques. Després de reunir-se amb el seu assessor especial en assumptes polítics, Ladjar Brahimi, i el «Grup d'Amics» de l'Iraq, el secretari general de l'organització, Kofi Annan, convidà els iraquians a «treballar amb l'ONU» i cercar la manera d'establir un Govern interí abans del 30 de juny.

Aquesta és la data prevista perquè les forces de la coalició encapçalada pels Estats Units entreguin el poder als iraquians. Inicialment el pla de Washington, que ha comptat amb l'oposició de la majoria xiïta, era cedir la sobirania a un Govern provisional elegit per una assemblea transitòria.

Els membres d'aquesta assemblea no serien elegits mitjançant eleccions directes, sinó a través de comissions electorals a les divuit províncies iraquianes. Descartada aquesta possibilitat i la de celebrar eleccions directes abans del 30 de juny -data que ningú no vol ajornar- es valoren diverses alternatives per al futur polític del país.

La majoria dels religiosos xiïtes de l'Iraq mostraren ahir el seu desacord amb la decisió de l'Administrador Provisional, el nord-americà Paul Bremer, de no acceptar la llei islàmica com a font legal en la nova Constitució. La polèmica sobre la redacció de la Carta Magna coincidí amb un nou atac contra les forces d'ocupació, que ferí dos soldats dels EUA a prop de la localitat de Faluja. A més, la Policia iraquiana era en màxima alerta.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris