algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
16°

Els conservadors són favorits, però els reformistes esperen la sorpresa

L'elevada participació electoral obligà a endarrerir durant hores el tancament dels col·legis

90682

Mohamed khatami s'ha mostrat obert a acceptar qualsevol resultat.

Els iranians acudiren ahir a les urnes per elegir la configuració del seu nou Parlament (Majlis), en uns comicis d'especial rellevància els primers resultats dels quals no es coneixeran fins avui i en què s'hagué de prolongar durant hores el tancament dels col·legis electorals a causa, segons l'agència oficial IRNA, de l'alta participació.

En principi, és probable que aquestes eleccions suposin la tornada al poder dels conservadors, que forçaren una llarga crisi en suspendre a través del Consell dels Guardians milers de candidatures reformistes però, malgrat l'aparent avantatge dels primers, la gran participació registrada pot convertir-se en una pluja de vots a favor dels reformistes.

El desavantatge amb què partien els defensors d'una major obertura del règim no féu que desistissin d'aconseguir a última hora un resultat «sorprenent». De fet, la participació fou tal que les autoritats ampliaren en tres ocasions l'horari d'obertura dels col·legis electorals a Teheran i a les seves rodalies.

IRNA assegurà que el procés de votació es desenvolupà «de manera entusiasta» en molts col·legis electorals i que durant la jornada no es produïren incidents notables que vagin més enllà de la falta de paperetes en alguns llocs, on se n'hagueren de demanar més.< En total, 46 milions d'iranians estaven convocats a unes eleccions legislatives a les quals, en contra dels auguris dels analistes, el rebuig massiu de candidatures reformistes no provocà una alta abstenció.

El propi líder reformista i president del país, Mohamed Khatami, es mostrà confiat durant la jornada que es produeixi finalment un resultat «sorprenent», encara que considerà que sigui quin sigui el resultat serà acceptable.

«El poble iranià és gran. Encara que hi ha altres grans pobles, els iranians sempre fan coses sorprenents. En el procés de la Revolució Islàmica, quan la gent estava sotmesa a l'opressió interior i la pressió exterior, feren una elecció magnífica i aplanaren el camí a la llibertat, la independència i el progrés de la revolució», digué Khatami mentre visitava la «caserna general» de les eleccions.

Khatami, que demanà a la població que voti davant el descontentament pel vet imposat a milers de candidats reformistes, digué que les eleccions són el fruit d'un segle de lluita per la llibertat i destacà la importància que els ciutadans elegeixin les seves pròpies opcions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris