nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Troben components no declarats d'armament nuclear

La república islàmica negà que desenvolupi un programa atòmic

L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ha trobat a l'Iran components no declarats de màquines centrifugadores d'urani, digueren diplomàtics ahir, però la república islàmica tornà a negar que estigui desenvolupant un programa d'armes atòmiques.

Iran insistí que féu una declaració completa de la seva tecnologia nuclear a l'OIEA l'octubre passat i que els seus programes són per a usos pacífics, però una troballa d'equips no revelats podria suggerir que hi ha alguna cosa oculta, possiblement un programa d'armament.

Els diplomàtics explicaren a Viena que les parts que han estat trobades eren compatibles amb el sistema de centrifugat P2 d'urani enriquit, que és una versió pakistanesa del disseny avançat occidental G2 que pot produir material per a ús en reactors o en bombes. «Aquest material havia d'haver estat declarat», afirmà un diplomàtic occidental. L'OIEA no volgué comentar la informació.

El diari USA Today informà que les parts han estat trobades a la base aèria Doshen-Tappen -el que suggereix ús militar- i cità una font anònima, dient que s'havia construït un sistema complet i que havien tingut lloc proves. Tanmateix, el ministeri de Relacions Exteriors d'Iran negà a Teheran els informes que estava desenvolupant activitats nuclears d'alt risc en una base militar.

En un comunicat, el portaveu del ministeri Hamid Reza Asefi explicà que «les activitats nuclears d'Iran són totalment pacífiques i Iran no ha tingut ni té activitats nuclears militars. En cap dels centres militars d'Iran no es treballa en un programa nuclear».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris