nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

El Govern haitià demana ajuda internacional per aturar la crisi

França suggereix enviar una força de pau per posar fi a la violència

Les autoritats d'Haití i diversos líders mundials reclamaren ahir ajuda internacional, incloent-hi una força de pau suggerida per França, per superar l'aixecament armat contra el Govern de Jean Bertrand Aristide, que ara controla una segona ciutat al nord-est del país. El primer ministre haitià, Yvon Neptune, digué que el seu govern necessita ajuda exterior.

«La Policia haitiana no és un exèrcit (i) quan s'enfronta a narcotraficants armats, a traficants d'armes que argumenten pretexts polítics, és deure de la comunitat internacional veure amb nosaltres quina és la millor aproximació», declarà Neptune.

També el Govern veí de República Dominicana reclamà que la comunitat internacional hi actuï. «És hora que la comunitat internacional, els organismes multilaterals de crèdit i els governs amics actuïn amb major sentit d'urgència davant Haití», digué el canceller dominicà Francisco Guerrero Prats.

França, expotència colonial a Haití, suggerí que la comunitat internacional s'hauria de mobilitzar per enviar una «força de pau internacional». «És una cosa que s'hauria de fer urgentment per tractar de calmar la situació», digué el canceller francès, Dominique de Villepin.

«Volem mobilitzar-nos. Tenim una plataforma, tenim elements molt importants a prop d'Haití amb els nostres departaments d'ultramar a Antilles i Guaiana», afegí a la ràdio pública France-Inter. «Molts països estan llestos per actuar», digué Villepin.

Tanmateix, el secretari d'Estat nord-americà, Colin Powell, respongué que «francament avui dia no hi ha entusiasme a la comunitat internacional per enviar una força internacional per controlar la violència i restablir l'ordre a Haití», declarà el cap de la diplomàcia dels Estats Units.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris