nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

L'administrador Bremer afirma que impedirà una Constitució a l'Iraq basada en la llei islàmica

Els drets de les dones podrien experimentar un ampli retrocés si es compleixen els desitjos xiïtes

L'administrador civil de l'Iraq, el nord-americà Paul Bremer, suggerí ahir que impedirà l'aprovació d'una Constitució interina per a aquest país que tingui l'Islam com a religió de l'Estat i la Llei Islàmica (Xària) com la principal font d'inspiració.

Bremer comentava una recent declaració del president de torn del Consell de Govern iraquià, Mohsen Abdelhamid, que havia deixat entreveure que aquest organisme estudiava la possibilitat de fer de la Xària la base de la llei, com exigeixen els líders de la comunitat majoritària xiïta.

«La nostra posició és clara. No pot ser aprovada fins que jo la signi», digué Bremer als periodistes després d'inaugurar un centre per a la dona a la ciutat santa xiïta de Kerbala, a uns 110 quilòmetres al sud de Bagdad. El paper de la dona és un aspecte primordial en els plans de l'Administració nord-americana per al futur del país.

Les dones iraquianes són el sector de la comunitat que majors reticències tenen a l'establiment d'un Estat islàmic a l'Iraq, que podria restar-los molts de drets adquirits durant dècades de règim laic. Referent a això, Bremer assegurà que «la dona ha d'estar representada en tots els estaments polítics».

El risc per a les dones d'una Constitució basada en la Xària es deixà entreveure el desembre passat en la decisió 137 del Consell de Govern que abolí la Llei de l'Estatut Personal (en vigor des de 1959). L'esmentada decisió, que no ha estat aprovada per Bremer, pretenia aplicar les lleis pròpies de cada confessió en els assumptes personals i de família.

En aquest sentit, els musulmans passarien a dependre de la Xària en tots els aspectes relacionats amb el matrimoni, inclòs el tema del divorci, el repudi, la custòdia dels fills o de l'herència. La decisió fou adoptada el mes passat, quan era a la presidència rotatòria del Consell de Govern Abdel Aziz al Hakim, líder de l'Assemblea Suprema de la Revolució Islàmica a l'Iraq, el principal grup xiïta del país.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris