nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

L'ONU creu que les eleccions són la millor via per un govern a l'Iraq

Tot i això, no s'ha pronunciat sobre si és possible celebrar eleccions abans del 30 de juny

El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, considera que la celebració d'eleccions directes és la «millor via per establir un Parlament i un Govern legítim i plenament representatiu a Iraq», digué ahir el seu portaveu, Fred Eckhard. Això no obstant, l'ONU no s'ha pronunciat encara sobre si és possible celebrar eleccions directes abans del 30 de juny, com reclama la comunitat xiïta; o si el termini és insuficient, com defensen des de l'Autoritat Provisional de la Coalició, que encapçala el nord-americà Paul Bremer.

El 30 de juny era la data pactada per les forces ocupants i el Consell de Govern iraquià per fer el traspàs de poder, que inicialment s'entregarà a un govern iraquià elegit per assemblees provincials de notables. Però aquest pla ha ensopegat amb la ferma oposició de la comunitat xiïta, que suposa el 60 per cent de la població d'Iraq, i que defensa que el poder sigui lliurat a un Govern elegit de manera democràtica per les urnes.

Per dilucidar sobre aquest tema, l'ONU ha enviat un equip d'experts, encapçalats per l'assessor personal d'Annan, Lajdad Brahimi perquè determini si és possible celebrar eleccions abans de juliol, o que analitzi altres alternatives. Precisament, Brahimi s'entrevistà ahir durant més de dues hores amb el líder de la comunitat xiïta, el gran aiatol·là Ali Sistani, al que donà suport en la seva reivindicació de celebració d'eleccions directes en aquest país.

«Sistani insisteix a celebrar eleccions i estam cent per cent d'acord amb ell perquè les eleccions són la millor via perquè qualsevol poble estableixi un Estat que serveixi els seus interessos», puntualitzà Brahimi. També el secretari general de l'ONU considera que els comicis són la millor manera d'elegir un govern democràtic i representatiu.

Això no obstant, tal com digué el seu portaveu, la incògnita és si aquestes eleccions podran celebrar-se abans del lliurament de poder, qüestió que no es resoldrà fins que Brahimi torni a Nova York i elabori el seu informe. Segons els plans establerts, l'equip tècnic tornarà aquest cap de setmana a Nova York per concloure el seu informe, de manera que la decisió de Kofi Annan s'espera per a final de mes.

En el comunicat difós ahir, Annan estima que existeix «un ampli acord sobre que les eleccions han de ser preparades amb cura, i que han de ser organitzades en les millors condicions tècniques, de seguretat i polítiques». D'aquesta manera, el resultats de les eleccions reflectirà «els desigs dels iraquians i contribuirà a mantenir la pau i l'estabilitat del país a llarg termini».

Els treballs que desenvolupa l'equip electoral de les Nacions Unides a l'Iraq suposen la primera incursió de l'ONU a aquest país d'ençà que retirà tot el seu personal internacional el passat mes de setembre, pels continus atemptats i la inseguretat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris