nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín:

Israel es nega a declarar a la Haia sobre el mur que construeix a Cisjordània

La sentència no tindrà efectes operatius però pot afectar políticament si el condemna

58088

El mur que està construint Israel a Cisjordània afecta 870.000 palestins.

El Govern d'Israel decidí ahir no comparèixer al Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de la Haia, les deliberacions del qual sobre el mur de separació que Israel construeix a Cisjordània comencen el pròxim dia 23, segons l'oficina del primer ministre. El Tribunal, convocat per una resolució de l'Assemblea General de l'ONU, organisme del qual depèn, es reunirà a la Haia per determinar la legalitat del mur de 700 quilòmetres que Israel construeix en terres palestines.

El boicot al Tribunal ha estat decidit per l'Executiu israelià, poc després que els advocats recomanassin al Govern mantenir-se allunyat dels procediments a la Haia, segons l'escrit de l'oficina del primer ministre, Ariel Sharon. «L'equip ministerial (...), encapçalat per Sharon, ha decidit el que consta al document oficial redactat l'1 de gener, que diu que la Cort no té autoritat per escoltar al·legacions sobre la tanca», assegura el document.

Els advocats, encapçalats pel jurista anglès Daniel Betelheim, han aconsellat al Govern presentar un document per explicar i justificar la construcció de la tanca, condemnada de manera gairebé unànime per la comunitat internacional. Israel sosté que el mur és «per impedir la infiltració de terroristes palestins».

Malgrat la condemna, EUA, la Unió Europea, Rússia i altres països han manifestat que el TIJ no té atribucions suficients per substanciar el cas del mur, ja que consideren que es tracta de part del «conflicte polític» entre israelians i palestins i no d'un conflicte legal.

Aquest va ser l'argument emprat per Israel per recusar el Tribunal, la sentència del qual no tindrà efectes operatius, però pot afectar-lo políticament si condemnàs la construcció, que perjudicarà més de 870.000 palestins.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris