nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

El principal partit reformista boicotejarà les eleccions

La formació anuncia que no es presentarà als comicis de dia 20

El líder del principal partit reformista iranià, Mohamed Reza Katami, germà del president del país, trencà ahir la baralla i anuncià que la seva formació, majoritària al Parlament, boicotejarà les eleccions legislatives del pròxim 20 de febrer.

Reza Katami, considerat un dels candidats a succeir el seu germà, Mohamed Jatami, en la presidència del país, llançà el seu ultimàtum hores després que el Gabinet decidís no donar suport a la celebració dels comicis. I poques hores més tard que els conservadors, per boca de l'expresident Ali Hashemi Rafsanyani, deixaran entreveure que no estan disposats a cedir.

En el sermó habitual de l'Aid al-Adha, o festa del Sacrifici, que ahir començà per a la comunitat xiïta, Rafsanyani instà els dos corrents polítics del país -conservadors i reformistes- a anul·lar les seves diferències i treballar junts per celebrar les eleccions en la data prevista.

L'expresident dirigeix el Consell de Determinació, encarregat de vigilar l'acció del Consell de Guardians, organisme que el gener desencadenà el conflicte amb la seva decisió de rebutjar gairebé la meitat de les candidatures. La resposta dels aperturistes, que apostaven per posposar els comicis com a sortida a la crisi, fou l'anunci dur i contundent del Reza Katami, líder del Front Islàmic majoritari de Participació (FIP).

«Hem perdut l'esperança que siguin uns comicis nets i lliures. Totes les possibilitats legals han estat aniquilades», digué als periodistes després d'una reunió amb la direcció executiva del seu partit. La crisi electoral iraniana esclatà a començaments del mes passat, quan el conservador Consell de Guardians decidí vetar 3.605 de les 8.200 candidatures presentades, la majoria de partidaris del reformisme. Entre els desqualificats es troben el propi Reza Katami i gran nombre dels afiliats al seu partit.

Els aperturistes, inclòs el president Katami i el seu Gabinet, amenaçaren, llavors, de dimitir i no concórrer als comicis si el vet persistia. Ahir al matí, el Govern iranià, en una reunió que no va poder presidir el president Katami, va anunciar que no donarà suport a unes eleccions que no siguin disputades, lliures i netes».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris