nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

Almenys 244 pelegrins musulmans morts en una allau humana a La Meca

Els fets se succeïren durant la celebració del ritus de la lapidació del dimoni

Almenys 244 persones moriren ahir en una allau humana ocorreguda a la ciutat de Mina, propera a la localitat santa de La Meca, on els fidels celebraven un dels ritus de la peregrinació anual musulmana, informà el ministre saudita de la Peregrinació, Iyad ben Amin Madani. Un balanç precedent parlava d'uns 120 morts. Les nacionalitats de les víctimes no foren divulgades. Les celebracions, en les quals participen centenars de milers de persones, continuaren malgrat la tragèdia.

Segons xifres del Ministeri d'Economia i Planificació, el nombre de fidels procedents de l'estranger arribaren a 1.419.706, als quals s'ha de sumar els 473.004 saudites o residents en el regne.

El 2003, 1,92 milions de fidels participaren en la peregrinació.

L'allau es va produir durant la lapidació d'una estela que simbolitza el dimoni, un ritual molt arriscat a causa del gran nombre de gent que hi participa sense deixar de moure's.

En un primer moment, un portaveu del Ministeri saudita de petroli indicà que només «alguns fidels» moriren en aquesta allau.

Les forces de seguretat desplegades en gran nombre intentaven des del matí impedir aquests tumults i llançaven advertències pel sistema de megafonia. Un helicòpter sobrevolava sense parar tota la zona per orientar des de l'aire els policies i ajudar-los a organitzar les multituds que es formaven a les carreteres de Mina o en les que uneixen La Meca amb la vall de Mina, distant només alguns quilòmetres de la ciutat santa.

El 2003, 14 pelegrins, entre ells sis dones, moriren en una allau ocorreguda durant la lapidació de les esteles de Satanàs. El 2001 35 fidels moriren, asfixiats o trepitjats, en una allau humana semblant a la vall de Mina.

El 1998, almenys 118 pelegrins moriren i més de 180 resultaren ferits en un tumult a la mateixa zona, en el tercer dia d'aquest ritual.

El drama més sangonós d'aquesta peregrinació es produí el juliol de 1990, quan 1.426 pelegrins moriren asfixiats en una gran allau humana en el túnel de Mina.

Ahir, més de dos milions de fidels havien iniciat la cerimònia de lapidació, última etapa de la peregrinació anual abans de la festa d'Al-Adha o del sacrifici.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris