algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Un centenar de diputats iranians dimiteix i sumeix el país en una greu crisi política

Aquest conflicte planteja dubtes seriosos sobre la realització dels comicis en la data prevista

Un centenar de diputats iranians presentà ahir la seva dimissió al president del Parlament i sumí una mica més la República Islàmica en una de les crisis més greus de la seva història, tot just començades les celebracions del 25è aniversari. «No podem continuar en un Parlament incapaç de defensar el dret del poble i d'impedir la convocatòria d'unes eleccions en les quals la gent no pot triar lliurement els seus representants», assenyala la carta de dimissió llegida a la Cambra per dos destacats diputats reformistes, Mohsen Mirdamadi i Rajab Alí Mazrui.

Mirdamadi i Mazrui figuren entre els 87 parlamentaris als quals els òrgans conservadors impedeixen optar a la reelecció en els comicis prevists per al 20 de febrer.

En total, 2.500 dels 8.000 candidats, en la seva majoria reformistes, foren desautoritzats el 10 i l'11 de gener pel Consell de Guardians de la Constitució, òrgan conservador que té el poder de la validació de candidatures. Des de llavors, la República Islàmica ha entrat en la crisi segurament més greu de la seva història.

Ahir, cap a les nou i mitja del matí, l'hora en la qual fa 25 anys l'aiatol·là Khomeini tornà triomfant de l'exili per provocar una revolució que havia de canviar el futur del país, un centenar de diputats es posà en fila davant de Mehdi Karubi, el president del Parlament de majoria reformista. Un darrere de l'altre li presentaren una carta de dimissió firmada, segons Karubi, per 109 d'ells.

Intervenció
Poc després, Karubi instà a una nova intervenció del Guia Suprem, l'aiatol·là Alí Jamenei, per sortir d'una crisi que fins i tot suscita dubtes sobre la realització de les eleccions en la data prevista. «Estam en una situació de bloqueig», afirmà Karubi l'endemà que el president reformista, Mohamad Jatami, parlàs d'un «carreró sense sortida».

«Estan esborrant la República» i instaurant «un Islam comparable amb el dels talibans», expressaven amb preocupació a la missiva els diputats dimissionaris, per recordar la seva fidelitat als valors de la Revolució.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris