algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

Cessa el cap del programa nuclear del Pakistan perquè vengué tecnologia

L'artífex s'hauria enriquit ajudant a elaborar armes a Líbia i l'Iran

L'artífex del programa atòmic de Pakistan, Abdul Qader Khan, ha estat cessat del lloc d'assessor científic especial del primer ministre en relació amb la investigació sobre la transferència de tecnologia nuclear a Líbia i Iran.

Segons una nota difosa ahir pel Govern a Islamabad, la cessació de Khan s'ha produït «en el marc de la suposada difusió d'informació en matèria nuclear per alguns individus i per facilitar que la investigació sigui més fàcil i es dugui a terme amb objectivitat».

El comunicat assenyala també que es prendran les mesures adequades contra els qui siguin considerats culpables.

El programa nuclear de Pakistan, diu la nota, està destinat només a la defensa del país dels seus «enemics» i per a les autoritats «mai ha estat d'interès nacional compartir aquesta tecnologia amb altres països».

El president de Pakistan, general Pervez Musharraf, es reuní ahir amb l'Autoritat del Comandament Nacional, que té el control de les armes atòmiques del país i, en finalitzar la trobada, emeteren un comunicat en el qual reiteren el «compromís i adhesió del país al tractat internacional de no proliferació d'armes nuclears».

A més, asseguren que les autoritats «condemnen i no fan costat a persones que han comès indiscrecions en el passat».

Khan, assessor governamental des que es retirà el 2001, ha estat apartat d'aquest lloc i està confiat en una zona d'Islamabad, encara que fins ara no ha estat acusat de la venda clandestina de tecnologia nuclear, que el Govern ha reconegut que dugueren a terme diversos científics per al seu «lucre personal». Més d'una desena d'experts pakistanesos han estat investigats per les autoritats d'Islamabad des que l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) informà a primers de desembre passat que «un parell de científics pakistanesos» havia facilitat «informació i tecnologia nuclear a Teheran», pel govern d'Iran.

Almenys sis dels científics investigats eren de l'empresa oficial Kahuta Reseach Laboratories (KRL), creada per Khan i dedicada a l'urani.

Khan, que es considerat com el «pare» del programa que féu de Pakistan l'únic país islàmic que disposa d'armes nuclears, és considerat un «heroi» pel poble i és un home de confiança del president, general Pervez Musharra, pel que la seva implicació en el cas podria perjudicar la imatge del governant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris