algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

L'ONU enviarà experts al país perquè estudiïn la viabilitat de fer les eleccions abans de juny

El secretari general de l'ONU, Kofi Annan, accedí ahir a la petició dels Estats Units d'enviar a l'Iraq una missió d'experts perquè analitzi la possibilitat de celebrar eleccions abans del pròxim 30 de juny, data en què està prevista la devolució del poder als iraquians, per intentar sortir del compromís en què es troba el procés de transició política a l'Iraq.

En un comunicat difós ahir dematí a París, Annan anuncià que enviarà una missió a l'Iraq quan l'Autoritat Provisional de la Coalició (CPA) liderada pels Estats Units prengui «les mesures adequades per garantir la seguretat». «Quan tengui la convicció que l'Autoritat Provisional de la Coalició prendrà les mesures adequades per garantir la seguretat, enviaré una missió a l'Iraq com m'han demanat», afirmà.

«Hem analitzat la situació i estudiat els documents pertinents. Ara he arribat a la conclusió que l'ONU pot exercir un paper constructiu ajudant a trobar una sortida per superar el bloqueig actual», afegia el comunicat que transmeté Annan.

Posteriorment, en una roda de premsa al costat del president francès Jacques Chirac, no volgué revelar la composició d'aquesta missió ni quan arribarà al país «per motius de seguretat ben coneguts», però avançà que responsables de l'ONU discuteixen ja a Bagdad amb la coalició les mesures de seguretat necessàries. L'ONU anuncià divendres la tramesa a l'Iraq d'un primer equip per estudiar la situació de seguretat.

A més, el secretari general de l'ONU obrí la porta perquè en un futur una força multinacional col·labori amb els iraquians en el manteniment de la seguretat del país, però deixà clar que no es tractarà de «cascs blaus». «Podem preveure una força internacional autoritzada pel Consell de Seguretat que ajudi els iraquians a estabilitzar l'Iraq», digué, i qualificà d'«enorme» el repte de l'estabilització del país.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris