algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 22°
18°

Optimisme a la UE per acordar la Constitució europea abans de juny

Els governs es reuneixen després del fracàs de la cimera de Brussel·les

El ministre irlandès d'Afers Estrangers i actual president del Consell de la UE, Brian Cowen, assegurà ahir haver apreciat «signes encoratjadors» després dels seus primers contactes amb els governs dels estats membres, que susciten expectatives de concloure les negociacions sobre la Constitució Europea davant dels comicis al Parlament europeu del pròxim juny.

Després del primer debat dels ministres d'Exteriors de la UE sobre la Constitució des del fracàs de la cimera de Brussel·les, el desembre, Cowen digué haver apreciat cert «entusiasme» entre els seus homòlegs, sobre l'«enfocament» defensat per la presidència irlandesa, que advoca per imprimir «certa urgència» als treballs de la Conferència Intergovernamental (CIG).

En aquest sentit, insistí que la «metodologia» de la presidència consistirà a fer entrevistes bilaterals amb les diferents capitals europees -com la que ahir mantingueren a Madrid el primer ministre irlandès, Bertie Ahern, i el president José María Aznar-, i intercalar «converses» a la mesa del Consell de la UE «quan correspongui». «Creim que hi ha molta voluntat a les parts. El nostre mètode és secundat», digué.

Això no obstant, Cowen reconegué que persisteixen «situacions complexes i sensibles per resoldre», entre les quals esmentaren la qüestió del repartiment de poder al Consell -Espanya i Polònia s'oposen a substituir el repartiment de vots del Tractat de Niça, pel sistema de 'doble majoria' previst a la Comissió. Així, admeté que no han de forçar-se «decisions prematures» sobre el desenvolupament de la CIG.

Així mateix, reiterà que Irlanda té en compte com a «base dels treballs constitucionals», la proposta presentada per la Convenció sobre el Futur d'Europa, així com els acords parcials obtinguts fins al conclave ministerial de Nàpols, el passat desembre. Encara que va puntualitzar que «no hi ha res decidit, fins que no ho estigui tot».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris