algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

Els reformistes iranians esmenen la llei electoral per impedir el vet

La mesura ha de ser, malgrat tot, sotmesa al Consell de Guardians

El Parlament iranià, de majoria reformadora, aprovà ahir una modificació del codi electoral, després del rebuig massiu de candidatures a les legislatives pels conservadors, a menys d'un mes de les eleccions, però les esmenes han de ser sotmeses encara al Consell de Guardians, que vetla pel respecte de la llei islàmica. Els parlamentaris que veieren rebutjar en forma massiva les seves candidatures per la comissió de control electoral netament conservadora, aprovaren amb caràcter d'extrema urgència dues esmenes a l'article 28 de la llei electoral per modificar el curs dels esdeveniments.

Les modificacions estan destinades a entrar en vigència de forma immediata. Però amb prou feines adoptades han de ser sotmeses encara al Consell de Guardians, que a més de vetlar pel respecte de la llei islàmica té competència sobre la salvaguarda de la Constitució i la validació de les candidatures.

La interpretació que ha fet aquest organisme de la llei electoral és el que contesten els reformistes.

El Consell de Guardians és des d'anys el baluard que resisteix a les reformes. Està constituït per sis religiosos designats pel guia suprem i per sis consultors proposats per una justícia ultraconservadora que sens dubte s'oposen amb fermesa a qualsevol projecte que redueixi les seves prerrogatives.

Les comissions electorals que es troben sota la vigilància del Consell de Guardians causaren una crisi major l'11 de gener invalidant-ne 3.605 de 8.157 candidatures a les legislatives. Les exclusions concerneixen sobretot als reformistes, entre ells 80 diputats sortints i diverses personalitats de primer pla.

Els reformistes amenaçaren amb renúncies massives de ministres, diputats i governadors, i fins i tot amb la dimissió del propi president iranià Mohammad Katami. Davant de la dimensió que havia cobrat la crisi, el guia, l'aiatol·là Ali Kamenei, ordenà al Consell de Guardians la reconsideració de les candidatures amb menor zel.

El Consell indicà que havia cotemperat la revalidació de 400 candidats. La institució té fins al 30 de gener legalment per lliurar les nòmines revisades al Ministeri d'Interior.

A causa de la brevetat del temps restant per a la campanya electoral, 32 diputats presentaren diumenge dues esmenes al codi electoral que sotmeteren a votació, en forma excepcional amb prioritat absoluta.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris