algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

John Kerry guanya les eleccions primàries demòcrates d'Iowa i relega el favorit al tercer lloc

Howard Dean haurà vèncer a New Hampshire si vol ser l'oponent de Bush a la Casa Blanca

El sorprenent resultat dels «caucus» (eleccions primàries) demòcrates d'Iowa, amb la victòria de John Kerry i el tercer lloc pel favorit Howard Dean, obliguen aquest a guanyar les pròximes eleccions: les primàries de New Hampshire. Dean, exgovernador de Vermont, només té una setmana per recompondre la seva campanya i evitar que la convocatòria de New Hampshire, que se celebrarà el 27 de gener, es converteixi en una derrota similar a la d'Iowa en la qual ha passat de ser un dels favorits a finalitzar com a tercer.

Un nou fracàs, sobretot pels marges registrats a Iowa, on Kerry s'ha fet amb el 38 per cent dels vots, mentre que Dean s'ha hagut de conformar amb 20 punts menys, enfonsaria a nivells difícils de recuperar l'aposta de Dean per la lluita presidencial. Dean, que havia arribat a Iowa amb l'aurèola de favorit, no ho tindrà fàcil.

Encara que Dean pot considerar New Hampshire com territori propi -Vermont és un dels estats veïns-, Kerry és senador de l'estat també veí de Massachusetts. A més, a New Hampshire s'uneixen a la lluita per la designació del candidat demòcrata a la presidència el senador per Connecticut Joseph Lieberman i, sobretot, el general retirat Wesley Clark.

La nit de dilluns, poc després de reconèixer la seva derrota a Iowa, Dean arengà els seus dedicats simpatitzants que s'havien reunit en un hotel de Des Moines i els advertí que «només hem començat la lluita. No llançarem la tovallola». Dean declarà a la CNN que «tenim una organització de 50 estats i seguirem. Sens dubte m'hauria agradat haver tingut millors resultats, però treballarem fort. Tenim un munt de grans persones treballant per a nosaltres».

Per a Kerry els resultats signifiquen un enorme impuls, especialment quan la seva campanya havia estat donada gairebé per acabada abans d'Iowa. En el seu discurs després de confirmar la victòria, Kerry fins i tot es permeté el luxe de mostrar-se magnànim amb els seus rivals demòcrates i concentrar-se en George W. Bush.

«Venim des d'enrere i arribam per lluitar i ara tenc un missatge especial per als interessos especials que tenen una llar a la Casa Blanca de Bush. Estam arribant, vosaltres estau sortint i no permeteu que la porta us colpegi quan es tanqui», advertí Kerry als republicans. «L'única persona a Estats Units que es mereix ser acomiadat és George W. Bush», afegí Kerry en una clara mostra que ja està pensant en New Hampshire. A qui se li ha tancat la porta definitivament ha estat al congressista Richard Gephardt (Misuri), que el 1988 s'havia fet amb l'estat però que en aquesta ocasió s'ha enfonsat a un decebedor quart lloc.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris